Русия, Турция и Иран призоваха за прекратяване на чуждата намеса в Сирия

NetNews

С призив за прекратяване на чуждестранната намеса в Сирия днес приключи двудневна среща на представители на Русия, Турция и Иран за съживяване на буксуващите преговори за нова конституция на страната, предаде ДПА.

В съвместна декларация, приета в руския курортен град Сочи, те призоваха Израел, главния враг на Иран, да прекрати нападенията си в Сирия, които според тях са заплаха за регионалната сигурност и стабилност и погазване на международното право.

Израел редовно нанася въздушни удари по цели на територията на раздирания от военен конфликт свой съсед, за да неутрализира иранското военно влияние там, предава БТА.

Тази седмица при израелски ракетен обстрел срещу позиции на сирийските правителствени сили и техни съюзнически милиции, подкрепяни от Иран, загинаха девет души.

Що се отнася до приемането на нова конституция на Сирия, Русия, Иран и Турция заявиха, че работата трябва да се ръководи "от желанието за компромис и конструктивни преговори и без крайни срокове, задавани отвън". Според тях само тогава всички членове на конституционната комисия биха могли да постигнат съгласие.

Конституционната комисия, която е съставена от представители на правителството, опозицията и гражданското общество в Сирия, започна да работи в края на 2019 г. и има за цел да подготви почвата за политическо решение на конфликта. Дотук обаче няма особен напредък.

Айман Асими, говорител на опозиционната делегация, заяви, че консултациите в Сочи са последната възможност комисията да постигне напредък. Същевременно той разкритикува Русия, че не е упражнила достатъчно натиск върху сирийския президент Башар Асад.

Русия и Иран подкрепят Асад и правителството му, а Турция – опозицията. Трите страни са гаранти на така наречения мирен процес от Астана, чието начало е поставено през 2017 г. с цел прекратяване на войната в Сирия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ден 224 на протеста: Протестиращите временно блокираха бул. "Дондуков" и Орлов мост

Въпреки студеното време за поредна вечер в столицата се събраха протестиращи срещу кабинета и главния прокурор, съобщава БНР. Те блокираха за кратко движението по бул. “Дондуков” пред сградата на Министерския съвет. Последва обичайното протестно шествие до Орлов мост. Полицията беше създала организация, като демонстрацията премина без напрежение. Орлов мост остана […]