Руската армия: Имаме пълен контрол над пристанището на Мариупол

NetNews

Руската армия: Имаме пълен контрол над пристанището на Мариупол

Снимка: архив, БГНЕС

Руската армия днес съобщи, че вече има пълен контрол над разрушеното до голяма степен пристанище  Мариупол и го е „освободила“ от батальона „Азов“ – дясноекстремистка паравоенна групировка, съобщи ДПА.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че останалите в града украински войски са „блокирани и не са успели да се измъкнат от обкръжението“. Нито един официален украински източник обаче не потвърди тези твърдения, уточнява ДПА.

Още по темата

14 апр 2022 11:55

216

Град Мариупол е под обсада от седмици и останалите там жители са принудени да живеят без вода, храна и електричество. Базираният в САЩ Институт за изследване на войната заяви, че руските войски „вероятно“ ще превземат града през следващата седмица.

Мариупол е от стратегическо значение за Москва, тъй като Русия се стреми да създаде сухопътна връзка между региона на Донбас и окупирания Кримски полуостров.

Силите на Москва съсредоточават атаките си в източната и южната част на Украйна и анализаторите прогнозират нова голяма офанзива в региона в близко бъдеще.

Междувременно в Северна Украйна се полагат усилия за разчистване на големи количества невзривени боеприпаси, оставени от отстъпващите руски войски. Според украинския президент Володимир Зеленски в региона са останали десетки хиляди невзривили се  снаряди и мини.

Британското министерство на отбраната отбеляза, че украински градове многократно са подлагани на безразборен обстрел от страна на Русия. „Градовете Краматорск и Костантиновка вероятно ще бъдат руски мишени“, смятат военните от Лондон.

Според британските анализатори комбинацията от широкомащабни ракетни и артилерийски удари и усилия за концентриране на сили за настъпление представлява връщане към традиционната руска военна доктрина. „Това обаче ще изисква значителни сили. Продължаващата отбрана на Мариупол от страна на Украйна в момента блокира значителен брой руски войски и техника.“
/БТА/
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

110 г. от създаването на Военна академия „Г. С. Раковски“

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg Заместник-министърът на отбраната Александър Петков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъстваха на ържественото честване за 110-ата годишнина на Военната академия „Г. С. Раковски“, съобщи Министерство на отбраната. Още по темата 13 апр 2022 14:58 16 Военната академия е основната образователна институция в страната в […]