Руската армия не напредва в Украйна

NetNews

Руската армия в Южна Украйна „почти не е напреднала през последните дни“. Руските войски са изправени пред проблеми със снабдяването и дисциплината, пише френският в. „Фигаро“, като се позовава на висш служител от Пентагона, предаде БТА.

Ефектът от международните санкции срещу Москва започва да се отразява върху руската оръжейна промишленост. Тя с труд възстановява управляемите ракети, използвани от Русия в Украйна, заради ембаргото за доставки на електронни компоненти в Русия, заяви на 9 май този източник, пожелал анонимност. Тъкмо затова върху големи градове като Мариупол и Харков падат неуправляеми ракети, които не правят разлика между военни цели и жилищни сгради, обясни той.

Според американския представител проблем с дисциплината има дори сред руските офицери, които „отказват да изпълняват заповедите“ и да водят войските си напред. В Донбас „руснаците не успяха да напреднат съществено“, каза той. По думите му причина са по-специално неспособността на руските сили да координират въздушните си удари и метеорологичната обстановка – разкаляните терени принуждават руските танкове да не се отклоняват от асфалтираните пътища, добавя „Фигаро“.

Лавината от безпрецедентни санкции, връхлетяла Русия преди два месеца и половина, удари ключови сектори от икономиката, пише в обобщение руският в. „Независимая газета“. Замразени са руските златни резерви. Рязко е засилен контролът върху износа, особено на високотехнологични стоки. Корпоративни бойкоти са наложени навсякъде – от сектора на бързото хранене до достъпа до чуждестранни бази научни данни. Активното изграждане на нова „Желязна завеса“ е придружено с извънсъдебна конфискация на собственост на руски граждани в чужбина. А законопроект, внесен в Конгреса на САЩ, ще позволи иззетото имущество да се използва „за възмездяване на щетите, нанесени на Украйна“, изброява вестникът.

По данни на председателя на руския парламент Вячеслав Володин, цитирани в текста, от анексията на Крим през 2014 г. на Русия са наложени 10 218 санкции – повече, отколкото на която и да е друга държава. А в неделя лидерите на страните от Г-7 обещаха да затегнат икономическата изолация на Русия и „да издигнат на ново равнище“ кампанията срещу руските елити, подкрепящи Владимир Путин. На виртуална среща те потвърдиха по-специално, че ще отрежат Русия от „ключови услуги, от които тя зависи“, и постепенно ще се откажат от руските горива, пише изданието. Веднага след тази среща решимостта на Запада бе потвърдена. Поредни санкции наложиха на Русия САЩ, Канада, Япония и Великобритания.

Вашингтон например ограничи още повече възможността да се доставя промишлена продукция на Москва, включително двигатели и булдозери, забрани на американски фирми да предоставят на руски партньори различни услуги и да поръчват реклама на редица руски телевизии. Санкционирани бяха шефове на руски банки, техни дъщерни компании и почти 2600 руски и беларуски чиновници, свързани с войната в Украйна. Канада включи в „черния“ си списък още 40 руски бизнесмени и военни, а Япония разшири своя до 130 души. Новите британски ограничения ще засегнат над 96 на сто от вноса на руска продукция и 60 процента от износа за Русия. ЕС се надява до 15 май да съгласува шести пакет, предвиждащ отказ от руския петрол, изключване на руската банка „Сбербанк“ от системата SWIFT и други мерки. Москва смята, че никакви отстъпки, засягащи Украйна, няма да доведат до отмяна на санкциите. Затова, по думите на външния министър Сергей Лавров, Русия ще продължи да реагира адекватно на ограниченията, ще полага усилия за дедоларизация, деофшоризация, заместване на вноса с родно производство, укрепване на технологичната си самостоятелност. Руската гледна точка е песимистична – санкциите ще останат с нас завинаги, гласи изнесеният в заглавие извод на „Независимая газета“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

И Хърватия подкрепя кандидатурата на България за членство в Шенген

Хърватия е готова да предостави на България цялата си професионална и техническа подкрепа за присъединяване към Шенгенското пространство, съобщи днес хърватското министерство на вътрешните работи, след като хърватският вътрешен министър Давор Божинович се срещна с българския си колегата Бойко Рашков, предаде ХИНА. Двамата министри обмениха мнения за ситуацията в Украйна […]