Руските войски разграбват имущество в Северодонецк

NetNews

Ситуацията в окупирания от Русия Северодонецк е близка до хуманитарна катастрофа, заяви днес ръководителят на украинската Луганската областна администрация Серхий Гайдай, цитиран от УНИАН.

Според него руските войски разграбват имуществото на жителите на града, а в града няма вода, светлина и електричество. 80% от къщите са разрушени или повредени. Някои хора се опитват да се върнат за вещите си, но все по-често намират празен апартамент, цитира news.bg.

След като пристигат в града, руснаците първо депортират част от местното население, вземат ключовете и започват да плячкосват всичко. Те идват до жилищните блокове с камиони. Изнасят дори и мебелите, вече не става въпрос само за домакински уреди“, пише Гайдай в своя канал в Telegram.

След продължителни и кървави улични сражения украинската армия се изтегли от Северодонецк в началото на юли, след което проруските сили поеха контрола над града. По информация на украинската военна администрация в града към този момент са били останали около 8000 жители.

Серхий Гайдай пише и че руската армия продължава да разрушава и околните села. Това продължава и в момента в цялата Луганска област, за да се достигне до административните граници.

Според него ситуацията е подобна и в населените места в Донецка област, които се намират в близост до границата с Луганска област.

Припомняме, че когато руският военен министър Сергей Шойгу обяви продължаването на „специалната операция“ по план и я върна семантично към първоначалните ѝ цели за денацификация на цялата украинска територия, увери, че осигуряването на мирен живот в контролираните от Русия територии ще продължи и че руските войски оказват всестранна подкрепа на населението на освободените градове.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Каримански: Доверието на хората да изтече в канала

„Цинично е как през годините политическата класа в България остави доверието на хората да изтече в канала“, заяви Любомир Каримански от парламентарната трибуна, предаде БГНЕС. „Стигнахме до там да ни опаковат надежда в прекрасна маркетингова опаковка, а тя да изглежда така – бърз икономически растеж, реформа в правосъдната система, нулева […]