Руските сили превзеха ключовото пристанище на Мариупол

NetNews

Руските сили превзеха ключовото пристанище на Мариупол

Снимка: GettyImages

Стратегическото пристанище Мариупол в Източна Украйна е блокирано от руски военни след „безмилостни“ атаки, съобщи кметът на града, цитиран от АФП.

„Засега търсим решения на хуманитарните проблеми и всички възможни начини да извадим Мариупол от блокадата“, каза Вадим Бойченко в съобщение, публикувано около полунощ местно време в акаунта на кметството в Telegram.

„Нашият приоритет е да установим прекратяване на огъня, за да можем да възстановим жизненоважна инфраструктура и да създадем хуманитарен коридор за внасяне на храна и лекарства в града“, продължи той.

Превземането от Москва на този град с около 450 000 жители, разположен на брега на Азовско море, ще бъде важен повратен момент в инвазията на Русия в Украйна.

Още по темата

4 мар 2022 22:50

102

4 мар 2022 21:30

196

4 мар 2022 20:00

362

Това би позволило да се осъществи връзката между руските сили, идващи от анексирания Крим, които вече са превзели ключовите пристанища Бердянск и Херсон, и сепаратистки и руски войски в Донбас.

„В продължение на пет дни нашият роден град, нашето семейство от половин милион, е под безмилостна атака“, написа той в събота сутринта, и призова за продължаваща съпротива.

Според него части на украинската армия, Националната гвардия, ултранационалистическия полк Азов, граничари и морска пехота са защитавали града.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Зеленски към НАТО: Плащате с литри гориво за литрите наша кръв

В горчива и емоционална реч украинският президент Володимир Зеленски критикува НАТО, че отказва да наложи забранена за полети зона над Украйна, като заяви, че това напълно ще развърже ръцете на Русия, която засилва атаките от въздуха, предаде Асошиейтед прес. „Всички хора, които умрат от този ден нататък, ще умрат и […]