Руският самолет Як-40LL направи първия си полет

NetNews

Първият руски самолет с хибриден силов тракт направи пробен полет на авиосалона MAKS-2021. Лабораторният самолет Як-40 е оборудван с два стандартни турбореактивни двигателя и електроцентрала, базирана на газотурбинен двигател и свръхпроводим електродвигател.

Стандартният Як-40 има три газотурбинни двигателя. В тестовия модел Як-40LL двигателят, разположен в опашната част, е заменен с турбовален газотурбинен двигател с електрически генератор. Самият електродвигател е поставен в носа на самолета. По време на експлоатацията на хибридната инсталация е използван ефектът на високотемпературна свръхпроводимост и криогенна система.

Хибридната система на Як-40LL се състои от 500 кВт (680 конски сили) електродвигател и силов агрегат за подаване на електричество: турбовитлов двигател с електрически генератор. Използването на ефекта на високотемпературна свръхпроводимост позволява създаването на електродвигател, който консумира 5-20% по-малко електроенергия от подобни стандартни електродвигатели.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ямболлия е сред финалистите в първите годишни награди за стенд-ъп комедия

Ямболлията Георги Кючуков е сред 14-те финалисти в първите годишни награди за стенд-ъп комедия "Golden Mic Stand-up Comedy Awards". Церемонията по излъчване на победители тече днес и утре в Бургас.