Руски генерал: Шпионските скандали не трябва да се разгласяват, така ни учеха навремето

NetNews

Руско-италианските отношения бяха засенчени от шпионски инцидент в Рим. Италианското контраразузнаване установи контактите на офицер, акредитиран в руското посолство, и италиански военноморски офицер. В последния етап на проследяването им им е бил записан фактът на предаване на пари на италианеца, предполагаемо за тайната информация, предоставена на Русия. Експертите на “Московский комсомолец“ коментираха поредния шпионски скандал, предаде агенция "Фокус".

Инцидентът беше коментиран уклончиво в Кремъл. Президентският прессекретар Дмитрий Песков заяви, че не разполага с информация за причините и обстоятелствата за задържането на руския офицер, но се надява положителният и конструктивен характер на руско-италианските отношения да продължи. Италианските медии съобщават, че италианецът е получил пет хиляди евро за информация за дейността на НАТО. Италианското външно министерство вече обяви, че двама служители на руската дипломатическа мисия в Рим трябва да напуснат страната.

„За съжаление това не е първият шпионски скандал през 2021 година. Миналата седмица в България двама служители на руското посолство в София бяха обявени за персона нон грата. Те бяха обвинени в шпионаж и дори бяха посочени гражданите на България, с които се предполага че са контактували обявените за руски разузнавачи,“ припомня изданието. Ако обвиненията на чужди държави наистина са документирани, тогава контраразузнавателните служби на Италия и България могат да бъдат поздравени. Те са действали професионално и точно и незабавно са повдигнали обвинения. Такава ефективност може да липсва на руските разследващи, които обвиниха журналиста Иван Сафронов в шпионаж. Момчето е задържано в ареста повече от шест месеца и, както той твърди, все още срещу него не е представено нищо като доказателство.

„Да кажем, че ситуацията е такава, каквато я е описала италианската страна, а следващите „Петров и Боширов“ бяха осветени не където трябва… По отношение на професионализма. Изпуснато е външното наблюдение, вербували сме агенти и сме се провалили.“ Неслучайно пенсионираният ветеран от външното разузнаване на КГБ Михаил Любимов похвали италианските специални служби и нарече действията на руските разузнавачи неуспешни. На свой ред пенсионираният генерал от ФСБ, заместник-председател на движението „Силна Русия“ Александър Михайлов в интервю за „МК“ обърна внимание на една особеност на случилото се в Рим – информацията за „руските шпиони“ веднага попадна в медиите и отиде на междудържавната ниво. „Когато възникнат такива ситуации между специалните служби, те винаги се опитват да не ги излагат в публичното пространство“, каза генералът. – Това се прави, за да не се влошат отношенията между държавите. Разузнавателните отношения не трябва да се пренасят върху отношенията между държавите. Така ни учеха навремето.

Разузнаването го е имало и ще го има. Те са работили, работят и ще работят. В този случай Италия е член на военно-политическия блок на НАТО, който не е приятелски настроен към нас. Неговите учения имат явно антируски характер, инфраструктурата се приближава до нашите граници. Италия е географски разположена на стратегическия фланг на Алианса. Така че няма какво да се изненадвате. Но за всичко това, повтарям, е необходимо отношенията между специалните служби да не засягат междудържавните контакти и да не влошават международния климат," заяви бившият генерал.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Акрапович: Когато Крушарски плати сметката, може и да се върна в Локо Пд

Вече бившият треньор на ЦСКА – Бруно Акрапович, говори за предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT. Босненецът призна, че би се върнал да работи в България, но без опциите Левски и Ботев Пловдив заради миналото му в ЦСКА и Локомотив Пловдив. За „смърфовете” той отбеляза, че клубът има специална […]