Руски саботаж срещу добива на български газ

NetNews

Димитър Стоянов, BIRD

Находище в Добруджа има запаси от 15 – 17 милиарда кубически метра конвенционален природен газ годни за извличане. Има и проект за незабавното добиване на поне 5 милиарда от тях. При потребление от 3 милиарда куб. м. годишно собственият добив само от този регион би ни дал независимост за години напред. Тази енергийна манна засега е блокирана с дело за ОВОС, което се точи вече 4 години. А проучванията в блок „Добрич“ са станали мишена на активно мероприятие, от което полза има руския монополист Газпром.

В началото на тази година излезе решение на Административен съд – Варна срещу отказа на РИОСВ-Варна да даде положително становище за ОВОС на инвестиционното предложение за добив на конвенционален природен газ в Добруджа. Съдът указва на РИОСВ да пристъпи към ново разглеждане, но решението е обжалвано и се чака произнасяне на ВАС.

В периода 2004-2016 проучванията в блок „Добрич“ край село Рогозина дават две геоложки открития на газ на дълбочина от 1700-2100 метра и на дълбочина над 5000 метра. На първия хоризонт има заявление за търговско откритие с прогнозните 15-17 милиарда кубически метра газ. За втория хоризонт има повече от добри перспективи, но все още няма яснота за количествата, тъй като при изпитанието, проведено между 9 март и 8 април 2013 г., се случва авария. Според Сашо Дончев, собственикът на проучващата фирма, това не е случайно.

„За провеждане на изпитанията ние поканихме една от двете най-реномирани сервизни компании, а именно „Halliburton“. За наше голямо съжаление тези опитни холандски инженери, които извършиха проучването на тази дълбочина – на хоризонта 5380 метра, направиха толкова много грешки една след друга, че по-скоро изглеждат невъзможни да се случат случайно, а не с определена цел. В крайна сметка изпитанието беше неудачно, ние не успяхме да получим приток на газ, така че ние не знаем там реално има или няма залежи на тази дълбочина.“

Провалът е съпътстван и с друго съмнително събитие – след неуспешното изпитание водещият инжинер и мениджър на проекта Сергей Казанцев се разболява и почива в рамките на 6 месеца.

„Това е много смущаващо обстоятелство, защото той беше много млад и здрав човек. Особено като се има предвид, че това е 2014 г., когато се случваха други подобни събития на територията на България. Да, без да го искаме някак си, имайки предвид чии интереси се засягат с евентуален местен добив, то се набива в главите ни, че не е било случайно. Този човек беше изключително добре трениран здрав млад мъж, изчезна за 6 месеца.“ – разказва Сашо Дончев.

Бизнесменът не крие подозренията си, че инженерът Сергей Казанцев е бил сполетян от съдба, подобна на тази на Емилиян Гебрев, но с фатален край. Екипът на компанията и семейството на Казанцев правят опит да го лекуват в клиника в Турция, но без успех. Оттам просто връщат тялото му и то е кремирано, без да бъдат взети проби за наличие на токсини.

Дончев е разговарял за злополуките около сондажа с тогавашния премиер Борисов и му е поставил ребром подозренията си, че е обект на атака от страна на Газпром и руската държава. Сезирал е и ДАНС, тъй като все пак става дума за проект от национално значение. Но Борисов не проявил интерес да се задълбочи разследването.

„Успях да му задам въпроса, след като вие всяка седмица персонално, вашия министър тогава – Делян Добрев, на енергетиката, и вие персонално се интересувахте, за хода на проучванията, заедно с нас увеличавахте очакванията, в резултата на получаваните данни от сондажите, защо когато нищо не се случи, вие не възложихте на ДАНС да разследва случая? Няма никакво съмнение, че мениджмънтът на този проект е бил под наблюдение и защо когато този млад, здрав 52-53 годишен човек си отиде за нула време, защо не проявите интерес? Защо не възложихте проучване? Защо позволихте тялото да бъде кремирано. Нямаше отговор. А не, всъщност имаше една друга много странна реакция, Борисов ми каза, когато питах това случайно ли е, той беше достатъчно откровен да признае, че според него не звучи да е случайно.“

Наша проверка установи, че по този казус в ДАНС са работили от отдел „Класифицирана информация“, като случаят не е затворен. Не е известно дали е работено по икономическо, както и по „руско“ направление, но каквото и да се е случило на „Черни връх“ резултат няма и изглежда изобщо не е бил търсен.

С портрети на Путин срещу българския газ

Днес дори и газът от търговското откритие на първия хоризонт не се добива, защото истерията около фракинга и шистовия газ застига и добива на конвенционални ресурси. Фирмата на Дончев „Русгеоком БГ“ опитва да получи позитивна оценка относно доклада си за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение за „Разработка и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”. Първоначално РИОСВ – Варна приема констатациите на доклада и му дава положителна оценка.

Следва обществено обсъждане в Генерал Тошево на 28.10. 2017, което протича бурно с присъствието на паравоенната организация БНО „Шипка“, част от про-кремълските кръгове. Те носят портрети на Путин и руски знамена. Поведението им е агресивно и се озвучават заплахи за народен съд. Мотивацията им е ясно обозначена на един от неграмотно написаните плакати: „Не на добива на всякакъв вид газ на територията на България. Да на Южен поток отново у нас“.

„След обществените обсъждания изведнъж се изискаха нови становища от същите институции, които бяха диаметрално различни от предходните, от няколко месеца по-рано, без да има промяна в обстоятелствата, нито в околната среда, нито в доклада – никъде. А на самите обществени обсъждания, това ,което се случи, беше един изключително агресивен и негативен отпор от нашето инвестиционно предложение. Една група хора, буквално манипулираха местното население. Няма да навлизам в някакви по-специални подробности. Почти всичко го има на видео в интернет.“ – разказва изпълнителният директор на „Русгеоком“ Димитър Мерачев.

На протестите срещу проекта „Рогозина“ присъстват тогавашния омбудсман Мая Манолова и председателя на БСП Корнелия Нинова.

BIRD.BG се свърза с Манолова. Тя обясни, че се е присъединила към протестиращите, защото местните хора в Генерал Тошево не искали добив на газ. „Населението няма да го допусне. Те са, като един. 99% от населението стои зад това“, категорична е и днес Манолова. Тя обясни, че знае „че са обърнали мача в съда“ , визирайки решението на АС-Варна срещу отказа на РИОСВ да даде положително становище за ОВОС. „Върху мене никой не е упражнявал натиск. По-скоро натискът беше в обратната посока – да не се занимавам. Като започнеш от Теменужка Петкова и минеш през други, които ме предупреждаваха индиректно. Те имат интереси по цяла Добруджа, мислят да дупчат на други места.“

Всъщност, интересът на ГЕРБ към добива на газ в Добруджа въобще не е категоричен. Екипът ни потърси за коментар по темата бившия енергиен министър Делян Добрев, който заяви, че не си спомня да е имало успешно проучване в блок „Добрич“.

„Имаше един сондаж около Рогозино до колкото си спомням, до колкото си спомням, докато аз бях министър, не зная в същия блок ли е, но той излезе неуспешен. Този сондаж беше дълбок и залагахме надежди, че ще има газ, но излезе неуспешен.“

Когато екипът ни напомни на бившия министър, че всъщност проучванията са успешни и има геоложки открия и проект за добив, Добрев започна да обяснява, че България е изпуснала големия си шанс за диверсификация с напускането на „Шеврон“ и заради мораториума за фракинг. Депутатът от ГЕРБ отрече да знае за каквито и да е било инциденти и саботажи при проучването край Рогозина, макар че докато е министър лично инспектира площадката. Все пак Добрев си спомни, че компанията която провежда сондирането е „Русгеоком“ и че нейният мениджър (Казанцев) е починал от болест. Инвеститорите според него били недоволни, защото сондажът бил сух.

Свързахме се и с бившия кмет на Генерал Тошево Атанас Атанасов, който е и председател на инициативния комитет срещу проекта за добив на газ. Той разказа, че протестите са били заради опасения, че ще бъде отровена водата им. Относно БНО „Шипка“ Атанасов заяви „Никой не ги е канил, нямам представа, ние тези хора ги видяхме на общественото обсъждане в Генерал Тошево. Преди това имаше обсъждания в 7 населени места, там ги нямаше. Те дойдоха в Генерал Тошево. Те дойдоха не да атакуват доклада, а да вдигат гюрултия“. Атанасов подчерта, че е антикомунист, а никой от местните не е получавал пари, за да протестира.

Опасенията за отравяне на водата са заради тезата, налагана в общественото пространство, че проучванията в Добруджа са за шистов газ по метода „фракинг“. Но инжeнерът в „Русгеоком БГ” твърди, че там се търси и е открит конвенционален природен газ от пясъчници. Техниката и технологията, които са използвани за прокарване на двата сондажа, са конвенционални и се използват както в световен мащаб, така и в България от много години.

Експерт в съда: Искат да закопават ядрени отпадъци

Покрай разразилата се тогава истерия изплуват и конспиративни теории. Една такава теория ни беше развита от Ваня Казакова, представител на „За чиста България“, което се включи особено активно в протестите срещу проучванията за шистов газ през 2012 г. и срещу намеренията за добив на конвенционален газ в Добруджа.

Дамата подчерта, че е вещо лице в съда. По думите ѝ в находището „Спасово” газ няма, а се сондира, за да се съхраняват в сондажите радиоактивни отпадъци.

„През 1993 г. научният комитет на НАТО е дал заръка на учени в БАН да намерят място, подходящо за складиране на ядрени отпадъци през сондаж, това е истината, това смятат да правят.“ – каза Казакова.

Екипът ни не намери никакво потвърждение за такова становище на някакъв научен комитет на НАТО, нито за комуникация с БАН по темата.

Това, което се потвърждава по документи е, че проучването на газовото находище в блок „Добрич“ стартира с Решение № 915 на Министерския съвет от 22. 12. 2003 г., с което на руската фирма ОАО „Башкиргеология” е издадено разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в блок „Добрич”. На четвърти февруари следващата година е подписан и договор за срок от 3 години. Добивът на газ дори влиза в областната стратегия за развитие на региона.

През 2007 г. ОАО „Башкиргеология” прехвърля изцяло правата и задълженията си по договора за търсене и проучване на „Русгеоком БГ” ЕАД собственост на Сашо Дончев. Той обяснява влизането си в компанията с факта, че на руснаците не им достигат пари. С допълнително споразумение срокът на договора за проучването е удължен с две години, а впоследствие регулярно се удължава посредством решения на МС и допълнителни споразумения.

През февруари 2011 г. „Русгеоком БГ” подписва договор с „Eriell Corporation s.r.o.” за проектиране и изграждане на търсещ сондаж за нефт и газ в блок „Добрич”. До февруари 2013 г. сондажът достига до дълбочина от 5610 м. В хода на сондирането са открити и доказани двете геоложки открития -„Спасово” и „Спасово 2”. Следват странната авария, заболяването и скоропостижната смърт на главния инженер на проекта.

Въпреки тези несгоди, на 24 февруари 2014 г. „Русгеоком БГ“ внася в Министерството на икономиката и туризма заявление за регистриране на търговско откритие „Находище на природен газ Спасово в блок Добрич“. Към заявлението има приложен окончателен геоложки доклад с изчислени запаси и перспективни ресурси. Докладът на дружеството е признат от комисия на енергийното ведомство на 14.10.2015 г.

За да бъде признато и самото търговско откритие трябва да има влязло в сила решение по ОВОС. Както беше посочено по-горе, становището на РИОСВ – Варна претърпява обрат на 180° под натиска на про-кремълските кръгове и правителството на ГЕРБ. Обжалването на този отказ засега е успешно, но се чака произнасяне на ВАС.

Към днешна дата резултатът е, че добив на български газ няма, а ръководните кадри на ГЕРБ са споходени от странна амнезия за обнадеждаващите открития. Няма вече и руски газ, освен транзитния по Турски поток, построен от правителството на Борисов с 3 милиарда лева от бюджета, който обаче не стига до българския потребител. Кому е изгодна тази ситуация е кристално ясно.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Санкциите срещу Русия ще бъдат отменени, само ако Украйна разреши

Санкциите срещу Русия могат да бъдат отменени само след споразумение между нея и украинската страна. Германският канцлер Олаф Шолц заяви това в интервю за списание „Stern“, предаде БГНЕС. Според германския канцлер Москва „ще трябва да постигне споразумение с Украйна“. „Ние възнамеряваме и ще можем да отменим санкциите си само след […]