Руското министерство на отбраната: Затваряме Запорожката АЕЦ, ако обстрелът срещу нея продължи

NetNews

Руското министерство на отбраната каза днес, че Запорожката АЕЦ в Южна Украйна може да бъде затворена, ако украинските сили продължат да обстрелват съоръжението – нещо, което Киев отрича да е правил, предаде Ройтерс.

На брифинг началникът на руските сили за ядрена, химическа и биологична защита (ЯХБЗ) Игор Кирилов каза, че спомагателните системи, осигуряващи функционирането на централата, са били повредени в резултат на обстрел. Той добави, че в случай на ядрена авария в централата радиацията ще стигне до Германия, Полша и Словакия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който днес ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, призова за спиране на всякакви боеве около централата.

Евгений Балицки, ръководителят на назначената от Русия администрация на Запорожка област, каза по-рано, че има риск обстрелът да повреди охладителната система на централата.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви пред журналисти, че Москва предприема мерки за осигуряване на безопасността на съоръжението и отрече Русия да е разполагала тежки оръжия във и около централата. Русия твърди, че украинските сили водят безразборен обстрел по Запорожката АЕЦ.

Украйна твърди, че Русия умишлено използва централата като база за извършване на атаки срещу украинските войски, а руските сили сами я обстрелват, за да обвинят после Киев за спиране на електричеството.

Запорожката АЕЦ беше превзета от руските сили през март. Тя остава близо до фронтовата линия и многократно бе обстрелвана през последните седмици. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за това.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Официално Дионтей Уайлдър се завръща на ринга на 15 октомври

Дългите спекулации около бъдещето на Дионтей Уайлдър официално приключиха, защото вече има дата за следващия му двубой и тя е 16 октомври, научихме от Майкъл Бенсън. Бившият шампион на WBC ще се завърне с мач срещу Робърт Хелениус в Ню Йорк. „Северният кошмар“ определено е човек, който може да предложи […]