Само България и Нидерландия не са представили в ЕК плановете си за възстановяване

NetNews

България и Нидерландия останаха единствените държави, които все още не са представили своите планове в Европейската комисия за предварителна оценка, съобщава БНР.

За да бъдат одобрени от Съвета на ЕС, възстановителните планове първо трябва да бъдат предадени в Европейската комисия, където да бъдат подложени на анализ, преди да получат нейното одобрение или искане за корекции в тях.

Освен България, Нидерландия не е предала плана си за възстановяване, тъй като половин година след парламентарните избори, партиите в нидерландския парламент все още не могат да формират правителство, а предишният министър на икономиката реши да остави финализирането на плана на новия кабинет.

Тази седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде "зелена светлина" за Националния план за възстановяване и устойчивост на Румъния на стойност над 29 млрд. евро, от които 14 млрд. и 2 милиона под формата на безвъзмездни средства.

„Румънският план отговаря на високите изисквания утвърдени заедно със съвета на Европейския съюз. Той съчетава инвестициите в зеления и цифровия преход и реформите в отговор на структурните предизвикателства в страната“

Унгария все още чака одобрение на своя план, което обаче се бави заради политиката на Будапеща по правата на хомосексуалните граждани. Премиерът Виктор Орбан обвини Брюксел, че умишлено блокира одобрението на средствата.

Помощите, отпускани по плановете, са част от безпрецедентен пакет от стимули на Съюза на обща стойност 800 милиарда евро, които ще бъдат разпределени между 27-те страни членки.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Славия зацикли. "Белите" загубиха точки и срещу Пирин

Отборите на Славия и Пирин (Благоевград) завършиха при резултат 1:1 в сблъсък от 10-ия кръг на efbet Лига. Първото попадение падна във вратата на "белите", а в негов автор се превърна Станислав Костов (67). Две минути по-късно Емил Виячки донесе точката за своя тим. Първата интересна ситуация се откри пред […]