Само във ФАКТИ: Масоните отстраниха Илко Желязков след скандала „Магнитски“ (СНИМКА)

NetNews

"Отстранявам брат Илко Желязков от Съюзна ложа "Нова луна" №123, ориент София".

Това е решено с Декрет на Великия майстор на масонската Обединена велика ложа на България, която смята себе си за "родоначалник на съвременното българско масонство". Достъп до документа ФАКТИ получи от достоверен източник, който желае да остане анонимен.

В Декрета се посочва, че изключването на Илко Желязков от масонската ложа се е случило на 9 юни, след като Великият майстор се е запознал с "убедителни доказателства, които приемам за достоверни, отнасящи се до действията на брат Илко Желязков". Бихме могли лесно да предположим, че става дума за санкционирането на бившия заместник-председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства от Министерството на финансите на САЩ по закона "Магнитски".

Припомняме, че според Министерството на финансите на САЩ Желязков е заплашвал кандидат за български министър с наказателно преследване от Прокуратурата. Не става ясно дали въпросният евентуален министър е извършил някакво престъпление или не.

Декретът с номер 171 ни казва две неща. Първо, Илко Желязков е бил част от масонска организация. Второ, вероятно именно санкциите по закона "Магнитски" са провокирали отстраняването му от въпросната организация.

Публикуваме кадър на Декрета, който получихме. Осъзнаваме несъответствието между датата 9 юни и датата в края на документа – 2 април 2021 година, но публикуваме документа така, както ни е изпратен:

ФАКТИ разполага с документи, доказващи принадлежността на още един заместник-председател на служба от националната сигурност към масонска организация. Става дума за освободеният наскоро Нядялко Недялков, който беше зам.-председател на ДАНС.

Публикуваме въпросните документи с редакция от наша страна – скрити са личните данни на Недялков:

Възниква въпросът дали Недялков и Желязков са декларирали принадлежността си към въпросните масонски организации. Според Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) лицата, заемащи висши публични длъжности подават пред КПКОНПИ декларация, в което декларират имущество и интереси в страната и в чужбина, включително участие в юридически лица с нестопанска цел.

ФАКТИ ще очаква отговор по този казус от визираните лица и служби.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Внезапна смърт покоси варненец на спирка

Зловеща гледка стъписа минувачи във Варна тази сутрин. Покрито с чаршаф тяло лежи на един от централните варненски булеварди, съобщава Блиц. Оказа се, че възрастен мъж е починал на спирката срещу Катедралата в морската столица. От дирекцията на МВР в морската столица обясниха, че няма следи от насилие и не […]