Сана Марин: Присъединяването към НАТО ще укрепи цялата международна общност

NetNews

Финландският премиер Сана Марин коментира, че възможността страната ѝ да се присъедини към НАТО е за безопасността на гражданите ѝ и призова международната общност да се обедини, за да затегне санкциите срещу Русия по време на разговори в Япония в сряда, съобщава ЕйБиСи.

Очаква се необвързаните Финландия и Швеция да обявят позицията си относно членството в НАТО тази седмица, което може да бъде удар за Русия, цитира news.bg.

„Ако Финландия предприема тази историческа стъпка, това е за безопасността на нашите собствени граждани“, каза Марин на пресконференция след разговор с японския премиер Фумио Кишида.

„Присъединяването към НАТО ще укрепи цялата международна общност, която се застъпва за общи ценности“.

Кишида изрази готовността на Япония да засили сътрудничеството с Финландия, за да отговори на руската инвазия в Украйна, както и да осигури мир и стабилност в Индо-Тихоокеанския регион, където Япония е изправена пред заплахи от Северна Корея и възхода на китайската военна мощ.

Кишида каза, че той и Марин са се споразумели да следват строги санкции срещу Москва и да предоставят максимална подкрепа на Украйна. „Промените на статуквото със сила не са разрешени никъде по света“, каза той.

Япония бързо се присъедини към други индустриализирани страни и ЕС при налагането на санкции след инвазията на Русия в Украйна. В Токио нарастват опасенията, че войната може да насърчи Китай да предприеме по-настоятелни военни действия в Източно и Южнокитайско море, където огромните териториални претенции на Пекин се припокриват с тези на по-малките му съседи.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Шолц: Украйна ще се бори с последствията от войната в продължение на 100 години

Украйна ще трябва да се бори с последствията от настоящата война в продължение на 100 години. Това заяви германският канцлер, Олаф Шолц, на пресконференция в Берлин. Той направи и паралел с Втората световна война и Германия, предаде Франс прес. „Онези, които живеят в Германия, знаят, че бомбите, които падаха през […]