Сандов: Вече има по-лесна процедура за внедряване на ВЕИ мощности

NetNews

Промени в законодателството вече позволяват много по-лесна процедура за внедряване на ВЕИ мощности за собствените нужди на бизнеса. Това каза вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на регионалната конференция за възобновяема енергия RЕ-Source Southeast, която се провежда днес и утре в „София тех парк“, цитиран от БТА.

По думите му това е крачка напред в опита да се забърза неизбежната трансформация и да се позволи на бизнеса и потребителите да могат сами да произвеждат енергията си.

Според министър Сандов страната ни трябва все повече да децентрализира енергийната система, да се внедряват все повече ВЕИ източници и да има повече „играчи“ на пазара, включително от най-малките. Той посочи, че дори едно домакинство, което постави панел на покрива си, по някакъв начин участва в цялата енергийна система.

Заради ограничителни режими през годините има много малко места, на които да има нови енергийни мощности от ВЕИ, добави вицепремиерът. Той даде за пример, че има забрана да се строят такива върху земеделска земя. Освен това все още в България не са навлезли плаващите ВЕИ – фотоволтаици на водна площ. Не е добре развита и геотермалната енергия. Има ограничения и за вятърните централи. Министър Сандов изтъкна, че се прави всичко възможно да няма конфликт между климата и ВЕИ. Затова трябва да се способства „отпушването“ на всички други възможности и да се създаде ясна рамка за рестриктивните режими.

Новият финансов инструмент REPowerEU показва в значителна степен посоката къде трябва да се съсредоточат новите инвестиции във възобновяема енергия и как да бъде решен въпросът със защитените територии. „Ясен регламент и по-бързи процедури“, заяви Борислав Сандов.

Работи се активно за промяна на Наредбата за подземните и повърхностните води, за да се „отпушат“ онези процеси, които ще дадат възможност върху все повече водни площи да се разполагат фотоволтаични централи. Работи се и с Министерството на земеделието, за да се намери начин да се въведат агрофотоволтаиците, допълни вицепремиерът.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Евгений Дайнов: Махнете я тази! Разжалвайте я пред строя!

Прибирам се малко преди 22.00 часа от поредния доста добър концерт в Нов български университет в подкрепа на Украйна. Пускам късните новини. На ТВ екрана изгрява някаква чорлава жена, която ме гледа лошо. Освен че ме гледа лошо, нещо ми се кара. Избеснях на секундата: Коя си ти, чорлава и […]