Санкциите срещу Русия няма да са насочени към селскостопанската продукция

NetNews

Днес Групата на седемте най-развити икономики, известни като Г-7, направи изявление в края на 48-ата си среща на върха, в което се казва, че последните ѝ санкции срещу Русия няма да са насочени към вноса на руски храни и на други селскостопански продукти, предаде Ройтерс.

Световните лидери също така призоваха всички западни партньори да избягват „неоправдани рестриктивни търговски мерки, които биха могли да изложат на риск глобалната продоволствена сигурност“ и потвърдиха ангажимента си да поддържат отворени пазарите на храни и на селскостопанските продукти, предаде БНР.

В комюникето, договорено в края на тридневната среща на върха в Баварските Алпи, те призоваха всички страни и частния сектор, които притежават значителни хранителни запаси, да ги предоставят на останалия свят, без това да изкривява пазара на храни.

Те призоваха „всички страни да избягват прекомерното натрупване на хранителни запаси, което може да доведе до по-нататъшно увеличение на цените“.

Лидерите на Г-7 обещаха 4,5 милиарда долара за борба с глобалния глад, с което общата сума, отпусната тази година, достигна повече от 14 милиарда долара, като същевременно се съгласиха да увеличат усилията си, за да помогнат на украинските фермери да продължат да работят и да се справят с недостига на торове.

Руската война в Украйна повиши цените на храните и доведе до техен недостиг, тъй като руската блокада на черноморските пристанища не позволява да бъдат изпратени милиони тонове украинско зърно зад граница. Кризата породи опасения от глад в уязвимите страни, силно зависими от украинския износ, особено в Африка.

След края на тридневната среща лидерите на Г-7 отново призоваха Русия да „прекрати блокадата на украинските черноморски пристанища, унищожаването на ключова пристанищна и транспортна инфраструктура, силози и терминали за зърно, както и незаконното присвояване от Русия на селскостопански стоки и оборудване в Украйна“.

Тези действия „могат да бъдат оценени само като геополитически мотивирана атака срещу глобалната продоволствена сигурност“, се посочва в комюникето на Г-7 след срещата.

Русия отрича да носи отговорност за продоволствената криза и обвинява западните санкции за прекъсването на доставките на селскостопанска продукция.

Лидерите на Г-7 отново осъдиха руската инвазия в Украйна като „незаконна и неоправдана“.

„Ние, лидерите на Групата на седемте се присъединиха към лидерите на Аржентина, Индия, Индонезия, Сенегал и Южна Африка, както и Украйна“, се казва в комюникето след тридневната среща.

„Ние отново подчертаваме нашето осъждане на незаконната и неоправдана агресивна война на Русия срещу Украйна“, подчертават лидерите на Г-7.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ЦСКА отхвърлил оферта на Бешикташ с милион над клаузата на Кайседо

Отборът на ЦСКА е отказал оферта на стойност 3.5 милиона евро от Бешикташ за Жорди Кайседо, съобщава Sportal.bg. Любопитно е, че нападателят има откупна клауза, която е с един милион по-малко, по думите на агента на играча – 2.5 милиона. Проблемът за “черните орли” обаче е бил, че сумата трябва […]