САЩ заявиха, че са провели успешен тест на хиперзвуково оръжие

NetNews

ВВС на Съединените американски щати заявиха, че са провели успешен тест на хиперзвуково оръжие, което лети с пет пъти по-висока скорост от звука, съобщава Ал-Джазира.

Тестът бе проведен край бреговете на Южна Калифорния, когато бомбардировач B-52 изстреля въздушно изстрелвано оръжие за бързо реагиране (ARRW), съобщиха от американските ВВС, цитира news.bg.

След отделяне от самолета усилвателят на ARRW се запали и изгоря за очаквана продължителност, постигайки хиперзвукова скорост, пет пъти по-голяма от скоростта на звука.

САЩ също така заявиха, че са изпробвали успешна хиперзвукова ракета в средата на март, докато воденият от Вашингтон алианс AUKUS, който също включва Обединеното кралство и Австралия, обяви планове за съвместна работа за разработването на високоскоростните оръжия.

САЩ и техните съюзници не са сами в разработването на хиперзвукови оръжия, чиято скорост и маневреност ги правят трудни за проследяване и прехващане.

Русия е изстреляла хиперзвукови ракети по цели в Украйна няколко пъти след нахлуването си на 24 февруари, включително разполагане на хиперзвукови ракети въздух-земя Kinzhal или „Кинжал“ в град Одеса по-рано този месец.

Русия твърди, че ракетите „Кинжал“ се движат със скорост, десет пъти по-висока от тази на звука.

Но Пентагонът, който снабдява Украйна с оръжия в нейната война срещу Русия, заяви, че използването от Москва на хиперзвуково оръжие срещу Киев не променя естеството на конфликта.

Американски военни служители също обвиниха Китай в тестване на хиперзвукови оръжия, но китайското външно министерство отрече през октомври, че е провеждало оръжейни тестове.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бащата и братът на Георги Йомов се предадоха в полицията

Бащата и братът на футболиста на ЦСКА София Георги Йомов се предадоха в СДВР, научи „Хоризонт“. Органите на реда издирваха двамата по подозрение, че са съпричастни към стрелба на бензиностанция снощи в София, при която бяха ранени двама души. Самият Йомов бе задържан по-рано във връзка с инцидента за разпит […]