САЩ: Може да се наложи разполагането на повече сили на НАТО в България

NetNews
САЩ: Може да се наложи разполагането на повече сили на НАТО в България

Снимка: Bloomberg.com

САЩ вероятно ще трябва да добавят повече постоянни или ротационни сили в Европа след руската инвазия в Украйна, заявява пред Конгреса ръководителят на Европейското командване на САЩ, без да уточнява кога и колко.

Генерал Тод Уолтърс, който изпълнява и длъжността върховен съюзен командващ на НАТО, казва, че решенията ще се основават на действията на европейските държави, особено в отговор на необходимостта от изграждане на четири допълнителни бойни групи на НАТО, които се създават в България, Унгария, Словакия и Румъния. Групите са опит да се защитят и успокоят държавите от източния фланг на Европа.

„Моите подозрения са, че все още ще имаме нужда от повече“, казва Уолтърс пред сенатската комисия по въоръжените сили, цитиран от БГНЕС.

Запитан за ранните разузнавателни данни на САЩ, които предполагаха, че Русия бързо ще завладее Украйна, Уолтърс заяви, че може да е имало „пропуск в информацията“. Той казва, че този елемент ще бъде разгледан при по-широките прегледи на реакцията на САЩ във войната.

По отношение на използването на хиперзвукови оръжия от Русия в Украйна Уолтърс каза, че е имало „многобройни“ изстрелвания, които са изглеждали като опит на Путин да демонстрира възможностите на своята армия.

„Не мисля, че те са били успешни“, добавя той.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Поскъпването не спира, близо 38% от търговците очакват ръст на цените

Цените тепърва ще нарастват, а близо 38% от търговците прогнозират поскъпване през следващите три месеци. В строителството над 50% от мениджърите очакват ръст на цените. Това показва анкета на Националния статистически институт сред мениджърите на фирми, пише „Труд“. Още по темата 29 мар 2022 21:37 14 28 мар 2022 18:26 […]