САЩ помагат на Украйна да избива руски генерали

NetNews

Съединените американски щати са предоставили разузнавателни данни на украинските въоръжени сили, които са им позволили да локализират и убият руските генерали, изпратени на украинска земя, предаде „Ню Йорк Таймс“.

Киев твърди, че от началото на пълномащабната война, която Русия започна непредизвикано на 24 февруари, 12 руски генерали са били убити. Това е голямо число за няколко седмици, което учуди военните експерти. Американски служители разкриха, че Вашингтон помага на украинските си партньори, но не дадоха подробности по какъв начин се събира разузнавателната информация, за да не се компрометират каналите за получаване на така важните данни.

Администрацията на американския президент Джо Байдън продължава да полага усилия да помогне на Киев да победи руския окупатор. Разузнавателните данни включват движението на руските войски. САЩ са се фокусирали върху това да разберат местоположението и други подробности за мобилния щаб на руските военни, който често се премества. Украинските сили комбинират тази географска информация със собствените си данни (включително прехванати разговори), за да извършат артилерийски удари и други атаки, чрез които ликвидират високопоставени военни на РФ.

Споделянето на разузнавателна информация е само един от елементите на огромната помощ, която оказват САЩ на Украйна, включително тежко въоръжение и десетки милиарди долари финансова помощ. Разузнавателната информация играе решаваща роля на бойното поле. След като не успя да напредне към Киев, руската армия се прегрупира и сега е съсредоточила атаките си в Източна Украйна. Смята се, че американците събират разузнавателната информация за случващото се в Украйна чрез сателити, но американските служители, говорили пред вестника, не разкриват повече информация. Говорителят на Пентагона Джон Кърби също отказа да коментира детайли. Но той потвърди, че „Съединените щати предоставят на Украйна информация и разузнавателни данни, които да помогнат на украинците да се защитят“ от руския агресор.

Експерти посочват все пак, че не всички удари по руски генерали са извършени от Украйна с помощта на американски разузнавателни данни. Украинското разузнаване също събира важна информация, която после използва, за да нанесе съкрушителни удари по руската армия. Други натовски държави също дават разузнавателна информация в реално време на украинските военни. Администрацията на Байдън също така доставя ново оръжие, което трябва да подобри способността на Украйна да таргетира висши руски офицери. Такова оръжие е по-малката версия на дрона Switchblade, който може да се използва за идентифициране и убиване на отделни войници, включително генерали. Още преди инвазията на 24 февруари американското (и западното) разузнаване предупреждаваше, че ще се стигне до война. До момента, по данни на Киев, 24 700 руски войници са загинали във войната. Москва отказва да разкрие реалния брой на убитите руски войници на украинска земя. Руската армия изненада военни експерти със своята неподготвеност. Моралът в редиците на окупаторите също е нисък.

Въпреки че информацията, която Съединените щати предоставиха на Украйна, се оказа ценна, руските генерали често са се излагали на електронно подслушване, като говорят по неподсигурени телефони и радиостанции, казаха настоящи и бивши американски военни служители. Това показва лошата дисциплина, липсата на опит и арогантността на руските въоръжени сили, които освен това не оцениха правилно способността и желанието на Украйна да се защитава. Окупаторите се надяваха, че за 3 дни ще превземат Киев, но вместо това бяха разгромени от украинската армия в Киевска област и избягаха обратно към Беларус и Русия, откъдето нахлуха в Украйна на 24 февруари. Руската военна тактика също направи висши генерали уязвими. Централизирана командна йерархия отгоре надолу дава правомощия за вземане на решения само на най-високите нива. Това принуди руските генерали да правят рисковани пътувания до фронтовата линия за решаване на логистични и оперативни проблеми.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Димитър Делчев за ФАКТИ: Има подозрение, че президентът ни е зависим от Путин

„Факт е, че никой не очакваше всички партии, без една, да гласуват в полза на каквото и да било решение. Щом се е стигнало дотам е факт, че има компромис“. Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Димитър Делчев, председател на ПП Движение „България на гражданите“. Първите му […]