САЩ: Руската офанзива в Източна Украйна върви по-бавно от планираното

NetNews

Високопоставен представител на американското министерство на отбраната каза, че според оценката на военното ведомство руската офанзива в Източна Украйна върви по-бавно от планираното, предаде ДПА.

Той обясни, че Москва се е надявала досега да е стигнала много по-далеч в реализирането на плана си да обгради украинските сили на изток, но руските войски са се сблъскали с яростна съпротива.

„Според нас те всъщност продължават да създават условия за устойчива, по-голяма и по-продължителна офанзива“, посочи американският представител, цитиран от Франс прес. Това включва „доктринален“ подход, при който се започва с въздушни атаки, следват удари с артилерия срещу украински позиции и едва тогава следва опит войските да напреднат на терен, обясни той. Но според американското военно ведомство тези атаки не са толкова успешни в отблъскването на украинските сили, колкото са се надявали руснаците.

Освен това „те все още проявяват известна предпазливост да не изпреварват снабдителните си линии. Не искат да повтарят грешките, които направиха в Киев“, посочи американският представител.

Това са и причините, поради които според американските военни руските части изостават „поне с няколко дни от първоначално планираното“.

Русия нападна Украйна в края на февруари. Инвазията първоначално започна от север, юг и изток, но по-късно руските части се изтеглиха от покрайнините на украинската столица Киев, за да засилят атаките си в източната част на страната, отбелязва ДПА.

Сега Русия вероятно се опитва да обгради и приклещи украинските части, които се бият на първа линия. В краткосрочен план руснаците се стремят да завладеят територии на изток от линията между Харков и Донецк, смятат военните анализатори.

Според Пентагона в момента руснаците имат 92 батальонни тактически групи в Източна и Южна Украйна, като повечето от тях са разположени от руската страна на границата. Не е сигурно обаче дали тези групи са в пълен състав предвид значителните неуспехи през първите седмици на продължаващата вече два месеца война, каза американският представител.

САЩ и Европейският съюз изпращат тежка артилерия в Украйна, за да ѝ помогнат да се отбранява. Заради логистични трудности при пренасянето на военното оборудване и нуждата от обучение украинските сили да работят с него, голяма част от изпратената артилерия не е разположена на фронта и не се използва при боевете, посочва Франс прес.

„Скоро те ще получат още американска артилерия и инструктори, които да ги обучат да я използват за защитата си“, заяви служителят на американското министерство на отбраната.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кирил Петков е провел телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц

Министър-председателят Кирил Петков е проведел телефонен разговор с канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц. Двамата лидери са обсъдили войната в Украйна, съобщават от правителствената пресслужба. Премиерът Петков е информирал германския канцлер за помощта, която България може да окаже на украинската държава за ремонт на военна техника. Българският министър-председател е […]