САЩ уверено по пътя към декриминализиране на канабиса

NetNews

САЩ уверено по пътя към декриминализиране на канабиса

Снимка: архив, БГНЕС

Камарата на представителите в американския Конгрес одобри законопроект, целящ да извади канабиса от федералния списък на опасни наркотици. Това е първа стъпка към декриминализирането на канабиса на федерално ниво, след като това вече се случи в няколко американски щата.

Срещу проекта на нормативен акт гласуваха 204 членове на долната камара на Конгреса. Той бе подкрепен от 220 членове на Камарата на представителите. Само трима републиканци се присъединиха към демократичното мнозинство в гласуването на законопроекта. Сега се очакват трудности по приемането му в Сената, където лагерът на демократите има нужда от гласовете на 10 републикански сенатори.

Законопроектът предвижда да се декриминализира на федерално ниво притежаването, продажбата и производството на канабис. Сега федералните власти го приравняват на кокаина или хероина. Законопроектът анулира и федералните присъди за дребни нарушения на закона за наркотичните вещества, които водят до масови изпращания зад решетките най-вече на непълнолетни.

Законопроектът въвежда също така данък от 5 процента върху продажбата на канабис и на неговите производни за финансиране на здравни грижи и съдебна помощ за жертвите на войната с дрогата, подета от американските власти през 80-те години на миналия век.
/БТА/
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дават по 70 лева на всеки пенсионер за Великден

Снимка: архив, БГНЕС По 70 лева ще получи всеки пенсионер за Великден, съобщиха от Министерския съвет. В изпълнение на поетия от министър-председателя Кирил Петков ангажимент да бъде осигурена подкрепа за Великден на българските пенсионери Министерският съвет прие постановление, с което одобри допълнителен трансфер в размер на 142 888 760 лева […]