Светлан Стоев: Нападенията срещу цивилното население в Израел и Палестина трябва да спрат

NetNews

Министърът на външните работи Светлан Стоев изрази сериозно безпокойство от високата степен на напрежение между Израел и Палестина, от ракетните атаки от Газа, нападенията срещу цивилно население, довели до многобройни жертви, както и от между-общностните сблъсъци на територията на Израел, съобщиха от МВнР.

„Продължаващият ракетен обстрел от „Хамас” и други терористични организации по Израел, който тероризира и двете страни, е недопустим и ние го осъждаме“, подчерта Светлан Стоев, който говори на свиканото днес извънредно видеоконферентно заседание на министрите на външните работи от Европейския съюз – Съвет „Външни работи“. Това бе и първото участие на министър Стоев в СВнР след назначаването му на поста на 12 май 2021 г.

„Насилието може да доведе до бъдеща радикализация особено сред младите хора в региона и до влошаване на ситуацията за години напред“, заяви българският външен министър. Той подчерта, че загубата на невинни човешки животи и нарастващият брой на ранени от двете страни, особено деца, е неприемлива.

В изказването си министър Стоев изтъкна, че незабавен приоритет трябва да бъде спиране на враждебните действия, предоставяне на незабавен хуманитарен достъп и преговори за възможно примирие.

Министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС се обединиха около необходимостта от мобилизиране на целия дипломатически ресурс за намаляване на напрежението и прекратяване на огъня с последващо предоставяне на хуманитарна помощ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Антъни Фаучи: Всички деца вероятно ще имат право на ваксина до 2022 година

Главният медицински съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи заяви във вторник, че очаква децата от всяка една възраст да имат право на ваксини срещу Covid-19 до първото тримесечие на 2022 година. Д-р Фаучи отбеляза, че няколко компании са в процес на проучвания за намаляване на дозата и ефекта на […]