Световните агенции за „бившия бодигард“ Борисов: Отслабен и изолиран!

NetNews

Световните агенции следят развитията около парламентарните избори в България, като поставят акцент върху липсата на ясен победител, успеха на т. нар. протестни партии и ниската избирателна активност. "Пред един отслабен Борисов, пробив на протестния вот", гласи заглавието на материала на Франс прес, предаде БТА.

Агенцията отбелязва, че протестните партии, водени от формацията на певеца, превърнал се в политик, Слави Трифонов, са затвърдили своя пробив на произведените вчера предсрочни парламентарни избори в България. На всички устни е един-единствен въпрос: ще успеят ли този път партиите да се споразумеят за формиране на коалиция? Според експерти Бойко Борисов "няма да управлява, защото е изолиран". Предишните избори в България през април вече загатнаха за край на започналата през 2009 г., рекордно дълга за посткомунистическа България, ера на този бивш бодигард, отбелязва АФП.

В същото време анализаторите предупреждават за "възможна спирала на избори" и за "умора на общественото мнение". Вчера бе поставен рекорд за най-ниска избирателна активност: под 40 процента от гласоподавателите упражниха правото си на вот срещу 50 на сто през април. Парламентарните избори в България не излъчиха ясен победител, обобщава Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че вторите избори от април в най-бедната държава от Европейския съюз отразяват дълбоките разделения в страната, що се отнася до наследството от продължилото едно десетилетие управление на Бойко Борисов. Мнозина предпочетоха антисистемните или антикорупционните партии с надежда за по-решителна борба срещу ширещата се корупция, обвинявайки 62-годишния Борисов, че си е затварял очите или дори е подкрепял могъщи олигарси. Неговата партия ГЕРБ обаче продължава да има обществена подкрепа заради своите усилия да модернизира рушащата се инфраструктура и пътната мрежа и да повиши заплащането в държавния сектор, посочва Ройтерс.

Анализатори прогнозират, че дори да е първа политическа сила, формацията на Борисов няма особени шансове да състави правителство, и в същото време отчитат, че протестните партии няма да могат да управляват без подкрепата на стари политически сили като социалистите и Движението за права и свободи. Апатията на избирателите бе онова, което доминираше на предсрочните избори в България, увеличавайки шансовете за нов разпокъсан парламент, на който ще му е трудно да формира жизнеспособна управляваща коалиция, отбелязва Асошиейтед прес.

Политическите анализатори обаче са единодушни, че няма варианти бившият премиер Бойко Борисов да се върне на поста за четвърти мандат, тъй като повечето от останалите политически сили отхвърлят идеята за сътрудничество с неговата, бивша управляваща партия ГЕРБ. Антикорупционната кампания на съперниците на Борисов получи тласък от санкциите, които министерството на финансите на САЩ наложи миналия месец заради корупция на няколко български представители на властите и бизнес лидери, отбелязва още АП.

Българите избираха вчера нов парламент за втори път в рамките на малко повече от 100 дни, след като изборите през април не излъчиха правителство, посочва ДПА. Агенцията отбелязва, че загубата на гласове от консервативната партия ГЕРБ е очаквана, след като служебното правителство направи разкрития за предполагаеми корупционни скандали и лошо управление. ГЕРБ и Българската социалистическа партия са недоволни от резултатите, посочва ТАСС. Агенцията пише за упадък на БСП и подем на на коалицията "Демократична България".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

UEFA EURO 2020 Бонучи: Да видя как 58 хиляди напускат стадиона преди да бъде дадена Купата е безценно

Авторът на изравнителното попадение на Италия – Леонардо Бонучи, сподели емоциите си след триумфа на UEFA EURO 2020. Легендарният защитник имаше огромен принос за успеха на адзурите, отбелязвайки изравнителното попадение срещу Англия, което доведе мача до изпълнение на дузпи. "Това е сбъдната мечта и е на треньора и целия отбор. […]