Светът не е единен относно санкциите срещу Русия

AdminNetNews

Британското списание The Economist обръща внимание на факта, че някои дългогодишни съюзници на САЩ или техните сателити отхвърлят настояването на Вашингтон за налагане на санкции срещу Русия или поне критикуват Москва. Списанието посочва няколко причини за подобна позиция на тези страни, сред които страхът от покачване на световните цени на храните и енергията, търговски интереси, идеологически причини, стратегически амбиции или просто страх.

Един от най-ярките примери за държави, които отказват да подкрепят строгите санкции, наложени на Руската федерация в отговор на специална военна операция в Украйна, е Индия. Позицията на Ню Делхи се обяснява с редица причини – от традиция на неутралитет в глобалните конфликти до стратегически приоритет в конфронтацията с Китай и зависимост от военни доставки от Русия. Споменава се и Турция, която купува 45% от газа си от Русия, както и държавите от Близкия изток, Латинска Америка и Африка.

The Economist обръща внимание на факта, че Бразилия и Мексико се въздържаха по време на гласуването в Общото събрание на ООН в началото на април за изключване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека. В същото време почти половината от африканските държави – 25 от 54 – се въздържаха по време на гласуването в началото на март, като осъдиха военната операция в Украйна и поискаха Русия да изтегли войските си.

Друго съображение, което може да определи позицията на страните, които гласуваха против или се въздържаха от гласуване в Общото събрание на ООН, е тяхното недоволство от „манията на Запада от конфликта в Европа, който не е истински глобален проблем“, докато значението на конфликтите и нарушенията на правата на човека на други места се омаловажава или игнорира.

По отношение на Индия The Economist отбелязва, че Западът има добри лостове върху нея. Търговията с Русия представлява само 1% от външнотърговския баланс, а Ню Делхи цени търговските си отношения със Запада, както и международния обмен, предимно със САЩ.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Любопитен исторически спомен от Вечно дерби на Цветница (ВИДЕО)

Днес ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг в мач от първата шестица на първенството. За шести път в историята мач между “червени” и “сини” ще се проведе навръх Цветница. Интересното е, че настоящият треньор на Левски Станимир Стоилов като играч на „червените“ е поразявал вратата на „сините“ във […]