Светът тръпне какво ще направи Путин на 9 май

NetNews

Руският президент Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна на 9 май, заяви неколкократно Си Ен Ен през последната седмица, като се позова на свои източници.

Какво означава официалното обявяване на война на практика?

Путин може да използва символичното значение на Деня на победата, за да обяви или постижения на „специалната военна операция“ в Украйна, или ескалация на военните действия, или и двете, казват източници на Cи Ен Ен. Най-вероятен според тях ще бъде сценарият за официално обявяване на война на Украйна.

Руската инвазия в Украйна започна на 24 февруари, но руските власти настояват, че там се провежда „специална военна операция“. Думите „война“ и „инвазия“ във връзка с военни операции в Украйна всъщност са забранени.

Според американската телевизия официалното обявяване на война би могло да засили обществената подкрепа за сраженията в Украйна и също така да позволи на руските власти да обявят обща мобилизация, от която Русия сега силно се нуждае.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в сряда нарече съобщенията за възможно обявяване на мобилизация в Русия на 9 май „неверни и нелепи“.

На 20 февруари, три дни преди началото на т. нар. военна спецоперация, Песков нарече съобщенията за планирано нахлуване на руски войски в Украйна провокации и разпалване на истерия: „Напомняме, че Русия никога не е нападала никого през цялата си история. Русия, която преживя толкова много войни, е последната държава в Европа, която иска изобщо да говори, дори да произнася думата „война“, каза говорителят на Путин.

Предположението, че на 9 май Путин може да обяви мобилизация, както и да обяви пълномащабна война „срещу световния нацизъм“, беше изразено по-рано и от британския министър на отбраната Бен Уолъс, припомня Би Би Си. Уолъс каза миналата седмица пред радио Ел Би Си, че парадът в Москва – в чест на поражението на нацистите и победата във Втората световна война – може да бъде използван за набиране на подкрепа за масова мобилизация на войски и подновяване на натиска в Украйна.

„Не бих се учудил и нямам никаква информация за това, че той вероятно ще обяви на този ден, че „сега сме във война със световните нацисти и трябва да мобилизираме масово руския народ“, каза министърът.

В същото време според папа Франциск унгарският премиер Виктор Орбан му казал по време на срещата им на 21 април, че руските власти планират да прекратят военните действия на 9 май.

Путин каза в началото на март, че няма предпоставки за въвеждане на военно или друго извънредно положение в Русия, тъй като то се въвежда само в случай на външна агресия.

В коментар в германското списание „Фокус“ също се отправя предупреждение Германия да се подготви за три възможни сценария в зависимост от това какво ще избере да каже Путин на 9 май.

„Изглежда доста правдоподобно на този ден Владимир Путин да обяви не победа във войната срещу Украйна, а мащабна мобилизация.“

Авторът разглежда и възможността – на фона на прегрупирането на руските войски, които бяха изтеглени от около Киев и трябваше да засилят офанзивата в Източна Украйна – Путин да обяви „освобождаването“ на Донецката и Луганската „народни републики“ – като „доказателство“ за успеха на Русия в „специалната военна операция“. „Превземането на Мариупол и Херсон и основаването там на нови псевдодържави също биха били успехи, които биха могли да се празнуват като победи.“

Авторът призовава германското правителство да се подготви и за трите възможни сценария:

Първият, при който на 9 май да не бъдат обявени от Москва повече мащабни решения. Вторият, че в резултат на военната операция ще бъде обявено освобождаването на съществуващите и създаването на нови „народни републики“. Третият, че Русия ескалира войната с мобилизация.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Планират увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС

„Внасяме искане за дерогация за повишаване прага за регистрация по ДДС. Това ни е част от коалиционното споразумение и се радвам, че правим тази първа стъпка дерогацията да бъде поискана от Европейската комисия и прагът на ДДС да се качи от 50 000 на 100 000 лв., което ще облекчение […]