Свиленски: Трябва да мислим за последствията от войната

NetNews

„Българското правителство изпълнява ангажиментите си по сключения договор за доставка. Вероятно има причина в самото плащане. Руската страна заяви преди известно време, че желае тези плащания да бъдат в рубли. Но това не е изненада.“ Това каза в интервю за БНР Георги Свиленски, председател на ПГ на „БСП за България“.

Според Свиленски в ситуация на война и на санкции „няма как да няма и реципрочни действия от другата страна“, а България и европейските страни трябва да са готови за реакция и „да неутрализират такъв тип проблеми“.

Свиленски е на мнение, че както санкциите, така и темата за военната помощ за Украйна имат отношение към спирането на руския газ.

„Няма как да казваме, че няма връзка, когато Европа всеки ден налага санкции, когато всеки ден прави някакви действия в подкрепа или не на единия участник във войната, да няма реципрочни действия.“

„Газоподаването е прекратено. Газохранилището в Чирен е запълнено на 20%, тоест проблем със снабдяването имаме и той трябва да бъде решен от правителството“, посочи Георги Свиленски.

Освен за действията по време на война, България трябва да мисли и за действията след войната, коментира депутатът в предаването „Преди всички“. По думите му „последствията ще продължат години наред и ние трябва да се подготвяме за тази тежка ситуация“.

БСП е последователна в позицията си да не се изпраща военна помощ за Украйна, припомни Свиленски, който не може да си обясни „защо е този натиск и върху БСП, и върху представителите на БСП да приемат решение, което противоречи на техните виждания“.

БСП няма да участва в такова правителство, което ще изпрати военна помощ в Украйна, потвърди той.

„Каквото реши българският парламент, така ще бъде, но ако българското правителство изпрати и един патрон, ние нямаме място в тази коалиция.“

В оръжейните договори, които е сключила страната ни, няма краен потребител Украйна, поясни още Свиленски.

„Антиинфлационните мерки са тема №1 не само за БСП, но и за България. Цените, доходите и бедността са проблем №1 за България“, заяви още Георги Свиленски.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кейт Бланшет получи престижната награда "Чаплин" (СНИМКИ)

В понеделник 52-годишната австралийска актриса Кейт Бланшет предизвика истинско вълнение, когато мина по черния килим в Alice Tully Hall в Lincoln Center. Ненапразно актрисата, която носеше дълга черна рокля, беше в центъра на вниманието, пише БТА. Центърът „Линкълн“ я удостои с 47-ата си награда „Чаплин“ по време на годишната галавечер […]