Американска кибератака срещу НАТО и ЕС

NetNews

НАТО и Европейската комисия съобщиха днес, че проверяват информационните си системи след голямата кибератака срещу американски правителствени агенции, за която Съединените щати обвиняват Русия. "На този етап не сме открили никакво доказателство, че сигурността на която и да било мрежа на НАТО е била компрометирана", каза представител на Алианса, пожелал да запази анонимност. Той допълни, че "нашите експерти продължават да правят оценка на ситуацията, за да открият и намалят всеки евентуален риск за мрежите ни". Американската компания Майкрософт (Microsoft) обяви в четвъртък, че е уведомила над 40 свои клиенти, засегнати от софтуера, използван от хакерите. Повечето от тях са в Съединените щати.

Хакерите са успели да "пробият" платформата Орион (Orion) на американската фирма Солар Уиндс (SolarWinds), използвана за управлението на информационните мрежи на големи компании и администрации. Цитираният представител на НАТО отбеляза, че Алиансът използва Орион при някои от информационните си системи. "НАТО разполага също с екип за бърза интервенция (в киберпространството), който може да бъде мобилизиран във всеки един момент, и нашият оперативен център за киберпространството функционира нормално", подчерта той.

Европейската комисия увери пред Франс прес, че софтуерът на Солар Уиндс, използван в нейните системи, "не е бил засегнат от инцидента". Службите на ЕК все пак "анализират ситуацията".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Австралия и Тайван насърчават двустранния обмен

Връзките между Тайван и Австралия стават все по-силни на фона на тясното сътрудничество в редица области, което облагодетелства и двете страни – това заяви вицепрезидентът Лай Чинг-те. Селското стопанство, биотехнологиите, енергетиката и информационните и комуникационни технологии са само някои от потенциално натоварените области, в които Тайван и Австралия отбелязват солиден […]