Ваксинираните срещу COVID-19 не се нуждаят от трета доза

NetNews

Хората, които са напълно ваксинирани не се нуждаят от 3-та доза, заявяват от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA).

Изявлението идва само ден след като от фармацевтичната компания “Пфайзер” поискаха спешно разрешение за поставяне на трета Covid ваксина в рамките на 12 месеца.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ , Центровете за контрол и превенция на болестите (CDC) и националните институти по здравеопазване са със съвместното изявление в което се казва: “Ние сме подготвени за подсилващи дози, ако и когато науката докаже, че са необходими”.

От Здравните институции заявяват още, че се ангажират в научнообоснован, строг процес, да се обмисли дали е необходима подсилваща 3-та доза ваксина. Поясняват, че продължава процесът на проучване на лабораторни, клинични и кохортни данни.

За сега позицията е, че тези които са ваксинирани, са защитени от различните варианти на COVID-19, включително и от по-заразният Делта вариант. Призивът към американците е всички, които са над 12 години и все още не са ваксинирани, да го направят, защото остават изложени на риск. Според здравните власти сега всички COVID-19 хоспитализации и смъртни случаи са сред неваксинираните .

Вирусът е убил повече от 4 милиона души по света за годината и половина, откакто е обявен за пандемия. В САЩ броят на починалите е най-голям, повече от 600 000, следвани от Бразилия и Индия, предава БНТ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Едва 15% от българите са ваксинирани срещу COVID-19

България продължава да изостава от останалите европейски страни в процеса на ваксинация срещу COVID-19, показват последните данни на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести, съобщава БТВ. Едва 15,4% от българите са получили две дози от ваксина срещу COVID-19, а 17,2% са получили първа доза. За сравнение, близо […]