Виктор Орбан тръгва на ключова визита

NetNews

Британският премиер Борис Джонсън днес ще приеме пристигащия на посещение унгарски премиер Виктор Орбан. Орбан е едва вторият лидер на страна от ЕС, който ще гостува във Великобритания, откакто страната напусна организацията.

Вестник „Гардиън“ пише преди посещението, че Виктор Орбан, който е яростен критик на Джо Байдън и приятел на Китай, се надява с посещението си на Острова да докаже на унгарските гласоподаватели преди изборите следващата година, че може да сключва влиятелни съюзи и че излизането на неговата управляваща партия „Фидес“ от дясноцентристката Европейската народна партия не означава навлизане в ера на политическа изолация.

Британският министър на вътрешните работи в сянка Лиса Нанди призова Борис Джонсън да повдигне пред Орбан въпроса за антисемитизма и гражданските свободи в Унгария.

Говорител на "Даунинг стрийт" отговори, че не може да гадае дали Джонсън ще повдигне въпроса за човешките права, но запитан по-конкретно за казаното от Орбан, че „бежанците в Европа са мюсюлмански нашественици и отрова“, говорителят се съгласи, че тези коментари са погрешни и насаждат разделение и омраза.

От антуража на Джонсън определиха предстоящата среща като рутинна, но някои европейски сили могат да я приемат като знак, че британският премиер се интересува повече от нарушаване на връзките, отколкото от съвместно съществуване с ЕС.

Рисковете за Джонсън от близки отношения с „лошото момче“ на ЕС са явни като се има предвид, че администрацията на Байдън често нарича Унгария „тоталитарен режим“, който е много близък с Китай, коментира „Гардиън“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Алибегов: Служебният кабинет не е наясно за коя мярка говорим

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България твърдят, че служебното правителство е замразило програмите за подпомагане на бизнеса заради пандемията от COVID-19. В отговор от Министерския съвет определиха твърденията като неверни и уточниха, че „към момента категорично няма спрени или замразени социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса […]