Германия: Всеки четвърти магазин е пред фалит

NetNews

Магазините, в които не се продават стоки от първа необходимост, бяха затворени преди повече от половин година. Сега, когато боят на новите инфекции спадна значително, магазините започват постепенно да отворят врати. Особено тежко кризата удари малките частни магазинчета. Както всички останали, така и те имат право на държавна финансова помощ. Онези от тях, чийто оборот от ноември 2020 до юни 2021 е спаднал с най-малко 30%, могат да получат финансови добавки. В зависимост от това с колко точно е намалял оборът, компенсациите се движат между 40% и 90%, като за база се взимат фиксираните разходи – т.е. разходите за наем, ток или отопление.

Финансовите резерви са изчерпани

Междувременно много от собствениците на магазини са с празни банкови сметки – не само фирмени, но и лични. От Сдружението на търговците на дребно смятат, че около 120 000 (от общо 450 000 търговци на дребно в страната) са в толкова тежко финансово състояние, че са пред закриване. До сходни изводи стигат и в Съюза на германските градове и общини. Според тях, най-малко 250 000 работни места в търговията са сериозно застрашени. За да бъдат спасени онези, на които все още може да се помогне, отвсякъде се чуват призиви за бързо отваряне на магазините и заведенията. И това обаче не е гаранция за спасение. В условията на пандемия много хора свикнаха да пазаруват в интернет. Пандемията даде огромен тласък на онлайн-търговията: през 2020 г. оборотът в интернет се е увеличил с 23 процента, достигайки ниво от 73 милиарда евро. Затова на много места сега се питат как да стимулират клиентите да пазаруват отново в търговската мрежа.

Множество изисквания към пазаруващите

Мнозина потребители са предпазливи, поради това, че пазаруването е възможно само при спазване на строги санитарно-хигиенни изисквания. Ако заболеваемостта надвиши 50 инфекции на 100 хиляди души население за седем дни, магазините ще допускат само онези, които са изцяло ваксинирани, които са прекарали заболяването или хора с отрицателен тест за коронавирус. Носенето на маски така или иначе остава задължително при пазаруване в магазин, а броят на клиентите, които ще бъдат пускани, зависи от търговската площ на магазина. Всичко това отблъсква голяма част от клиентите. Актуално проучване на Съюза на търговците на дребно сочи, че оборотът на магазините, в които пазаруването е било възможно само след представянето на негативен тест за коронавирус, през 2020 година е спаднал с 50% в сравнение с предходната година. А броят на клиентите – дори с 60 на сто. Особено тежко е положението на магазините от модния бранш. Оттам твърдят, че през първите четири месеца на тази година оборотът на модните бутици и магазини за облекло е намалял с 6 милиарда евро спрямо същия период на 2019 година.

Помощи до края на годината

Отсега е ясно, че много търговци още месеци наред ще бъдат зависими от държавните финансови помощи. Германското правителство е наясно с това и планира да удължи срока на изплащаните помощи до края на годината. Те трябваше да спрат в края на юни. За мнозина дребни търговци обаче и това няма да е достатъчно. Около 10 000 представители на бранша са подали молби за ново изплащане на извънредните финансови помощи в гастрономията: заведенията, които трябваше да затворят в началото на ноември 2020 година, получаваха два месеца щедро обезщетение в размер на 75 процента от оборота им през предходната година. Ако техните молби сега бъдат отхвърлени, въпросът ще бъде отнесен в съда. А юридическа оценка на казуса дава добри изгледи за успех на търговците.

Автор: Сабине Кинкарц

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Радев кани и македонски ученици на безплатна почивка у нас

Българският президент Румен Радев е обсъдил с македонския си колега Стево Пендаровски възможността ученици от Северна Македония да почиват у нас през ваканцията. Това съобщи в Рим самият Радев, цитиран от bTV. Идеята може да бъде осъществена в рамките на програмата "Отново заедно", която ще позволи на 30 000 български […]