Германия е застрашена от природни катаклизми

NetNews

В Германия промените в климата предвещават все повече опасни явления и щети за природата през идните десетилетия. А тези явления неминуемо ще се отразят и на инфраструктурата, както и на икономиката. До този извод стига Анализът на рисковете от промените в климата за Германия през 2021 година.

В изследването се посочва, че в сравнение с резултатите от 2015 година, рисковете, свързани с климата, са се увеличили. То потвърждава основни части от анализа по същата тема на федералното правителство. Това отбелязват експертите от общо 25 германски служби и институции, както и от девет ресора, работещи в сферата на институционалната мрежа "Промени в климата и адаптацията към тях".

Два сценария до 2100 година

В анализа за промените на климата и рисковете, свързани с тях, който се прави на всеки шест години по поръчка на правителството в Берлин, са обрисувани два сценария за времето до 2100 година.

Песимистичният сценарий предвижда силна промяна в климата: до средата на века средногодишната стойност на температурата да се повиши с 3 градуса по Целзий спрямо прединдустриалния период. А оптимистичният сценарий разглежда промените в климата при евентуално повишаване на температурите с 2,4 градуса.

Проучени са били също 100 отражения на климатичните промени в Германия и техните взаимодействия с други фактори. В студията се казва, че 31 от тях изискват спешни действия.

Все повече жеги, суши, порои

Анализът назовава по-конкретно риска от опасно нарастване на жегите, особено в градовете, липса на влага в почвите и тежки последствия за икономиката в резултат на природни катаклизми. Засега регионите в Германия, които са силно засегнати от засушавания, силни жеги или интензивни валежи, са малко на брой, се казва още в доклада.

До средата на века обаче силните климатични промени ще засегнат много повече региони в страната, прогнозират учените. Според техните анализи, най-силни промени в климата ще настъпят в западните и южни части на Германия, а на югозапад и на изток все по-често ще има екстремни природни явления. По крайбрежията на Северно и Балтийско море през втората половина на века пък значително ще нараснат рисковете, свързани с повишаването на морското равнище.

Щетите ще предизвикат "ефект на доминото" по отношение на вече застрашените екосистеми като почвите, горите и водите, както и по отношение на човешката дейност и здравето на хората. "Веригата от въздействия почти винаги започва с промени в естествените системи и ресурси и накрая често води до отражение върху човешкото здраве", се казва в студията.

Тройно повече горещи дни

Тобиас Фукс от Германската метеорологична служба казва, че от 1881 година досега средните годишни температури са се увеличили вече с 1,6 градуса, а броят на дните с екстремни жеги от над 30 градуса са се утроили. 2020 година е била втората най-гореща година от началото на метеорологичните изследвания в Германия. Освен това се очаква и ново покачване на средните въздушни температури в Германия, твърди Фукс.

Германската министърка на околната среда Свеня Шулце призова към спешни действия, защото много от необходимите мерки, като например засаждането на дървета в градски условия, изискват много време, докато започнат да дават ефект. За онези последици от климатичните промени, които вече са необратими, според нея, са нужни специални мерки – например озеленяване на покриви в градовете, засаждане на повече зеленина и предоставяне на по-големи разливни площи на реките.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЦСКА 1948 ще изиграе още една контролна

ЦСКА 1948 ще изиграе още една контролна среща освен обявените дотук. Става въпрос за приятелски мач между ЦСКА 1948 и Арда, насрочен за 7 юли. Останалите контроли на тима: 23.06 – ЦСКА 1948 – Славия 26.06 – ЦСКА 1948 – Черно море 29.06 – ЦСКА 1948 – Шкендия (Северна Македония) […]