Германия затяга още мерките

NetNews

Германските власти готвят ново затягане на ограничителните мерки, за да противодействат на третата вълна на коронавируса, с риск да удължат още застоя в икономиката и да подхранят недоволството в страната, предаде Франс прес.

Канцлерът Ангела Меркел и ръководителите на германските провинции имат утре нова среща за актуализиране на стратегията за борба с пандемията. Според плана, изготвен преди седмици, тя трябваше да бъде посветена на ново смекчаване на частичния локдаун, но дневният ред се промени изцяло поради разпространението на британския вариант на вируса.

В подготвителен документ за срещата, съставен от няколко провинции и стигнал до АФП, се иска всички рестрикции в страната, които трябваше да са в сила до края на март, да продължат да действат и през април. Конкретната дата се очаква да бъде определена утре.

В документа се говори за "експоненциална динамика" на инфекциите.

Меркел вече се произнесе в тази посока още в петък. "За съжаление ще трябва да използваме аварийната спирачка", предупреди тя.

Днес символичният праг от 100 заразени на 100 000 души беше надхвърлен (103,9), което изисква задействане на тази "аварийна спирачка", тоест налагане на нови ограничения на локално равнище или отменяне на обявеното неотдавна смекчаване на някои мерки.

За три седмици ситуацията в Германия се промени коренно.

Страната, която бе хвалена като "добрия ученик" на Европа в управлението на пандемията, сега е заплашена от трета вълна. Планираното за 4 април (Великден) отваряне на заведенията на открито или на културните и спортни обекти сега изглежда доста далечна перспектива.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Борисов на "Хемус": Айде лъвчета, действайте (ВИДЕО)

Айде лъвчета, действайте и внимавайте от високото. Това коментира премиерът Бойко Борисов при среща с работници на АМ "Хемус". "Внимавай, че е високо", посъветва министър-председателят друг работник. Премиерът Бойко Борисов инспектира и магистрала "Хемус". Заедно със зам.-регионалния министър Николай Нанков разглеждат от джипа новото трасе на аутобана. "Затова другите не […]