Германия ударно превъоръжава армията си

NetNews

Германия съобщи за рекордно увеличаване на разходите за отбрана в рамките на НАТО, с бюджет от 53 милиарда евро за настоящата година, предаде ДПА.

Това число съответства на 3,2-процентно увеличение, в сравнение с предходната година: за 2020 г. разходите за отбрана са били 51,4 милиарда евро.

В централата на НАТО в Брюксел се надяват, че увеличените разходи на държави като Германия може да уталожат трансатлантически спор за споделено поемане на финансовата тежест от държавите членки на алианса.

На този фон германското военно министерство и въоръжените сили на Бундесвера правят всичко възможно да получат по-голям бюджет за следващата година.

В публикация на сп. "Шпигел" се съобщава, че вътрешен анализ за 2022 г. рисува картина на хронично недофинансирани въоръжени сили и изтъква, че проектите за съобразяване с целите на НАТО не могат да бъдат реализирани или не могат да бъдат инициирани и реализирани навреме, при настоящите бюджетни планове.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно даде да се разбере, че очаква да му бъде оказан натиск по въпроса от президента на САЩ Джо Байдън.

За разлика от Доналд Тръмп обаче, Байдън потвърди ангажимента си към създадения преди 70 години военен съюз, уточнява novini.bg.

Този месец връзките между натовските съюзници Германия и САЩ се подобриха, след като Байдън обяви също, че ще замрази предислоцирането на американски военни, разположени в Германия.

В момента в Германия са разположени 34 500 американски войници.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пореден новоремонтиран булевард в София се нуждае от нов ремонт (ВИДЕО)

След по-малко от три месеца новоремонтираната част на бул. "Тодор Каблешков" се нуждае от нов ремонт, показа проверка на БГНЕС. Уточнява се, че на места настилката е пропаднала, на други се е надигнала, на трети места и най-вече около капаците на шахтите паветата се вадят безпроблемно. Неприятно впечатление прави и […]