Гърция протестира: Не сме доволни от начина, по който Скопие изпълнява Преспанския договор!

NetNews

Гърция призова премиера на Северна Македония да изпълни изцяло споразумението от Преспа за името на страната във всички контексти, включително международни спортни събития, предава БГНЕС.

В. „Катимерини” съобщава, че Атина отлага планираната парламентарна ратификация през юли на три меморандума за сътрудничество, подписани между двете страни, до септември и може би до по-късно.

Атина отговори на туит на Зоран Заев, в който премиерът на Северна Македония спомена националния отбор по футбол на страната си, който участва в Европейското първенство 2020, като „Македония“, като пропусна квалификацията „Северна“. „Изискваме пълното прилагане на споразумението от Преспа и неговия дух и призоваваме г-н Заев да се въздържа от риторика на разделението, особено по такъв деликатен въпрос като футбола“, заяви говорителят на правителството Аристотелия Пелони.

„Във всеки случай добросъвестното прилагане на споразумението е един от критериите за присъединяване на страната към Европейския съюз“, отбеляза тя.

Съобщава се, че меморандумът за сътрудничество е отложен, за да може Заев да разбере, че има някои задължения, които не може да пренебрегне.

Пелони напомни на репортерите какви са резервите на "Нова демокрация" към споразумението от Преспа, подписано от предишното правителство на СИРИЗА през 2018 г.

По-конкретно, тя каза, че основните възражения на управляващата партия са по въпросите на езика и идентичността, които в последно време често излизат на преден план.

Правителството ясно заяви намерението си, че иска да приложи споразумението, въпреки първоначалното противопоставяне от страна на "Нова демокрация".

Но от друга страна също така ясно дава да се разбере, че няма да си затваря очите за това, което смята за смесени сигнали, идващи от Скопие относно намеренията му да изпълни изцяло споразумението.

Посещавайки мача в понеделник между Северна Македония и Холандия в Амстердам, Заев написа в "Tуитър": „Днес от стадиона в Амстердам предлагам силната си подкрепа на македонския национален отбор по футбол.“

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Витанов обвини ЕК, че си е затваряла очите за злоупотреби на премиери от ЕНП

Евродепутатът от прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов обвини Европейската комисия, че твърде дълго си е затваряла очите пред премиери от Европейската народна партия за злоупотребите им с власт. Той каза това по време на дебатите в пленарната зала на Европейския парламент, посветени на доклада на Комисията за […]