Датска компания ще прави плаващи АЕЦ

NetNews

Датската компания Seaborg Technology AS планира да произвежда плаващи атомни електроцентрали с малък модулен реактор за Югоизточна Азия. За проекта Seaborg успя да привлече финансиране от около 20 милиона евро, а един от инвеститорите е милиардерът Андерс Холх Поулсен.

Средствата ще са достатъчни за наемане на 50 служители и създаване на модерна лаборатория. Seaborg Technology иска да доставя плаващи АЕЦ за региони от Югоизточна Азия, които зависят от изкопаеми горива и не могат да използват възобновяеми енергийни източници, предаде Bloomberg.com.

След разработването на технологията в Дания, Seaborg очаква да започне да изгражда малки модулни реактори на разтопени соли в Южна Корея и да ги доставя на клиенти там. По този начин компанията се надява да намали производствените разходи. Срокът на експлоатация на плаващите АЕЦ ще е 24 години, а поректираната електрическа мощност ще бъде между 200 и 600 мегавата, в зависимост от броя на реакторите. Очаква се първият енергоблок да бъде готов през 2025 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Здравословни проблеми мъчат Любо Нейков

От няколко години бащата на „Комиците” Любо Нейков стиска зъби заради проблеми с бъбреците. „Пия някакви чайове за разбъбречни проблемибиване, ама не се махат”, проплака комикът по време на свое тв интервю. Заради страха от болници, който имал от дете, Любо не искал и да чуе за операция. Докато изпробвал […]