Докога ще продължат убийствата в руски училища?

NetNews

"Кошмарът на улица "Файзи" ("Комерсант"), "Хората в Русия са потресени от трагедията в Казан" ("Труд"), "Пътна карта за Дивия Запад" (агенция РОСБАЛТ) – под такива заглавия руските медии коментират вчерашното масово убийство в столицата на Република Татарстан, където младеж застреля 9 души и рани 21 в местно училище, след което бе задържан.

Нямаше кой да спре 19-годишния Илназ Галявиев, който се бе помислил за "бог" и беше предупредил в социална мрежа какво ще направи – специалните служби този път не се задействаха, а самата гимназия вече втора година е без професионална охрана, пише "Комерсант".

След трагедията руският президент Владимир Путин нареди да се приемат по-строги закони за притежаване на оръжие, прокуратурата ще провери законно ли е получил нападателят лиценз за пушка, а федералното просветно министерство разпрати препоръки за засилване на мерките за сигурност в училищата и детските градини, добавя вестникът. Изрежда и законодателни инициативи в тази връзка на спешно свикана работна група в руския парламент.

Докато политиците анонсираха затягане на гайките за законопослушните притежатели на оръжия, пострадали ученици настояха стрелецът да бъде екзекутиран, посочва "Труд".

Подобно убийство, явно организирано с умисъл, води до "стопроцентов доживотен затвор. Без никакви съмнения", заявява автор на "Известия". Според него обаче е "почти безполезно" да се слага охрана навсякъде в училищата. Охранителят е "сам, в пенсионна възраст, какво може всъщност да стори на един въоръжен престъпник? Най-много да натисне паник бутона и после да загине", разсъждава журналистът.

По данни на руския Институт по образованието от 2019 г. в 79 на сто от училищата в Русия има паник бутон, 78-79 процента имат охрана и видеокамери, 92 процента са оградени, пише "Росийская газета". Според експерта Сергей Заир-Бек далеч невинаги агресията идва от девиантни тийнейджъри, а често пъти от "кротки деца" със "сериозни психологични травми".

Галявиев е заявил на разпита, че се отказва от собствените си родители, а някои негови думи пораждат съмнения дали е психически стабилен, изтъква "Взгляд". Психиатрите в Русия "пропускат опасни случаи" и някой ден може би "всички ще бъдат следени (. . .) от изкуствен интелект", но засега трябва да се формира мащабна психологическа служба в учебните заведения, коментира Дмитрий Ковпак, вицепрезидент на Руската психотерапевтична асоциация.

Въпреки многото опити да се ограничи притежаването на оръжия от цивилни граждани в Русия това така и не стана, констатира "Новая газета".

От две години и половина Държавната дума отклонява всички предложения в този дух или не ги допуска и до първо четене, разказва източник на вестника. От 2014 г. до момента обаче в Русия са станали най-малко 30 нападения с участие на ученици и тийнейджъри, взели 42 жертви, а други 157 души са пострадали. А с оглед новините за предотвратени атентати те можеше да са поне 2,5 пъти повече, възмущава се "Новая газета".

"Пак ли са под прицел училищата в Русия?", пита се "Свободная преса", изрежда подобни случаи в страната от близките години и прави извод: "Властта не може да гарантира сигурността на децата ни".

"Всяка атака, успешна за терориста, е мощен удар по устоите на една държава, изградена върху идеята да се жертват всички общопризнати в света човешки права и свободи в името на сигурността за населението", пише автор на РОСБАЛТ.

Разрушител на устоите в случая обаче е обикновено момче от Казан, което не е с всичкия си. А не някакви врагове и интервенти. Защото явният противник, за съпротива срещу който от десетилетия насам готвят хората в Русия фантастично високоплатени майстори на пропагандата, всъщност не съществува, се казва в коментара.

"Московский комсомолец" обвинява "съвременната идеология, поставяща в центъра на света "аза", постоянно насъскваща: ти си главният, твоите желания са свещени, твоята индивидуалност е уникална, тя стои над всичко". Успокоителните за обществото мерки на руската власт лекуват само симптомите и животът на хора "все така ще пада в бездната на нечий безмерен егоцентризъм", предрича изданието.

Печатът отбелязва, че никой не се е обадил в татарстанската полиция, за да сигнализира за въоръжен човек. И Галявиев с оръжие в ръка изминал близо километър от дома си до училището.

Извършителят "качва пост в социалните мрежи, анонсира разстрели – и на всички им е безразлично; апатия и равнодушие (. . .) Главната трагедия е, че това е само началото", предупреждава коментатор на агенция РЕГНУМ.

Световната практика наистина сочи, че няма похвати, ефективни срещу самотни нападатели, особено ако са психари. Понякога обаче се налага да не бъдеш толкова равнодушен, за да предотвратиш голяма трагедия. Особено щом става дума за деца, подчертава "Комсомолская правда".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Земетресение край Доспат

Слабо земетресение е регистрирано в района на Доспат. Това сочи справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН). Земетресението е регистрирано в 05.44 часа тази сутрин. По първоначални данни то е било с магнитуд 2 по Рихтер и дълбочина 15 […]