До какви странични ефекти води комбинирането на „Пфайзер“ и „АстраЗенека“?

NetNews

Смесването на дози от ваксините на „АстраЗенека“ и „Пфайзер“ увеличава страничните ефекти на пациентите като умора и главоболие. Това показва проучване в ранна фаза, което все още не може да установи каква е защитата вследствие на комбинирането на двете ваксини, съобщи Блумбърг.

Хората, които са получили първа доза от ваксината на „АстраЗенека“ и втора доза от тази на „Пфайзер“ (четири седмици по-късно), съобщават за по-краткотрайни странични ефекти, повечето от които леки, съобщават изследователи от Оксфордския университет в медицинското списание The Lancet. Същите ефекти са наблюдавани и в обратния ред – първа доза с „Пфайзер“, втора с „АстраЗенека“.

Сигурността, че комбинирането на различни видове ваксини е безопасно и ефективно, ще улесни правителствата да използват своите останали дози.

Във Франция на хората, които са получили първа доза ваксина „АстраЗенека“, преди правителството да я ограничи за по-възрастните пациенти, се предлага ваксината, разработена от Пфайзер/Бионтех за втората им инжекция.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Австрийският канцлер пред сериозна присъда

Австрийският канцлер Себастиан Курц може да получи присъда до три години затвор, съобщи Finantian times. Прокуратурата в страната започна проучване. Това обяви самият Себастиан Курц. Разглежда се, дали той не е дал подвеждащи показания при разпит пред парламентарна комисия. Той обяви, че казвал само истината. Въпросите бяха свързани с разкритията […]