Европа в очакване на ваксините

NetNews

Първата пратка ваксини "Пфайзер" срещу COVID-19 пристигна във Великобритания, а страната се готви за начало на ваксинацията утре.

"Ви-дей" (V-day – б.р.) – така във Великобритания наричат утрешния ден. Здравният министър Мат Ханкок обеща да се ваксинира утре на живо по телевизията. Кралица Елизабет Втора също обеща да вземе ваксина, както и редица звезди от шоубизнеса – всички те се опитват да успокоят британското общество, след като кралството стана първата страна одобрила ваксината по спешната процедура. Болницата Кройдън е първата от 50 лечебни заведения, която получи пакет от дозите от завода на "Пфайзер" в Белгия.

"Да знаеш, че ваксините са тук, че сме първите в страната и в света, които са ги получили….толкова съм горда", сподели лекар в болницата.

Началото на програмата за ваксиниране съвпада с края на преговорите за Брекзит. Правителството вече подготви военни самолети, които да транспортират ваксините, в случай че преговорите с Брюксел се провалят и има хаос по границите на 1 януари. Австрийският канцлер Себастиан Курц също се опитва да насърчи австрийците да се ваксинират.

"Надявам се много хора да се ваксинират. Не искам да заразявам други, ако аз се заразя. Не искам да заразявам родителите си и ако имам възможност с радост ще се ваксинирам“, заяви Курц при посещение на мястото, където миналия петък започна масовото тестване на гражданите във Виена. От днес училищата в Австрия отново отвориха врати за децата до 14-годишна възраст след триседмично дистанционно обучение.

Унгария предприема безпрецедентна стъпка за държава членка на Европейския съюз, като обяви, че унгарци може да се включат в изпитанията на руската ваксина "Спутник V". Между 3000 и 5000 души може да вземат участие в клиничните изпитания на ваксината, написа във фейсбук министърът на човешките ресурси Миклош Каслер. Унгарска делегация посети Русия и се е уверила, че руската ваксина се разработва при строго спазване на протоколите на СЗО, допълва Каслер.

И докато европейците очакват със страх и надежда ваксините, Гърция удължи днес ограничителните мерки до 7 януари, остава полицейският час през нощта и забраната за пътуване извън областта на местоживеене, остават и мерките при влизане в страната.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Възрастна жена изгоря жива в дома си в Балчик

78-годишна жена е загинала при пожар в Балчик. Сигналът за инцидента е бил подаден на 6 декември около 11:00 часа. На място огнеборците са установили, че причина за пожара е печка, която е горяла много силно, заради което е започнал да тлее дюшекът на леглото на възрастната жена и вещи […]