Европейският път на Косово зависи от споразумение със Сърбия

NetNews

Европейският път на Косово може да бъде спрян при липса на спораузмение със Сърбия. Това обяви върховният европейски представител Жозеп Борел, цитиран от Фигаро.

Косово трябва да получи международен статут. Това ще осигури европейския път на страната.

Борел е готов да помогне на новия косовски премиер да се запознае с процеса по диалога. Посочва се, че ЕС помага на диалога със Сърбия.

Припомня се, че преговорите няма как да започнат отначало или договореното да бъде променено. Подновеният диалог няма да е лесен, но ще е за доброто и на двете страни.

Борел припомни, че ЕС е направил много за Косово. Косовският премиер Албин Курти обяви, че няма да присъства на среща със сръбския държавен глава, предвидена за единадесети май.

Той обяви, че няма нищо против диалога с Александър Вучич, а се притеснява от безпринципен диалог. Сърбия и Косово търсят споразумение за взаимно признаване.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Томов: Отпадането на лимитите на секции за страни извън ЕС може да донесе само още 1 мандат на ДПС

Отпадането на квотите, на лимитите за страните, които не са членове на ЕС, може да донесе най-много един допълнителен мандат на ДПС. А всъщност в момента основно се засягат интересите на българите във Великобритания, където можеха да бъдат регистрирани 88 секции, ако нямаше това ограничение, бяха регистрирани 35 и хората […]