Европейският съд осъди България

NetNews 1

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за връщането в родината му на турски журналист, критичен към официална Анкара, без да проучи искането му за убежище след опита за преврат през 2016 година.

Името на потърпевшия не се съобщава. Той е напуснал Турция след неуспешния опит за преврат и е изразил опасения от лошо отношение, което рискува в случай на предаването му на турските власти, мотивира се съдът в Страсбург, цитиран от Франс прес.

Според него българските власти не са разгледали искането на журналиста за международна закрила. 36-годишният мъж в момента излежава присъда от седем и половина години за принадлежност.

Работил е за вестник "Заман" и информационната агенция Джихан, собственост на медийна групировка, известна с критичното си отношение към управлението на президента Ердоган.

Групировката е смятана за свързана с мрежата на Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на опита за метеж от юли 2016 година, припомня съдът в Страсбург.

Месеци преди преврата турското правосъдие сменя ръководството на медийната група и оттогава тя става проправителствена. Жалбоподателят е уволнен и лишен от журналистическа карта. В нощта на 13 октомври 2016 година той е спрян при опит да премине турско-българската граница в камион заедно с още нелегални пътници, включително шестима турци.

След като многократно поискал да депозира искане за убежище и да получи международна закрила, турският журналист е бил предаден на турските власти на 16 октомври на пункта "Капитан Андреево".

Съдът в Страсбург единодушно констатира, че България е нарушила членове 3-ти и 13-и от Европейската конвенция за правата на човека – забрана за нечовешко и унизително отношение и право на ефективни правни средства за защита.

Бързината, с която е осъществено репатрирането, е направила недостъпни средствата за правна защита, отбелязват паневропейските магистрати, предава Франс прес.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “Европейският съд осъди България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Канабисът е отглеждан oще преди 12 хиляди години в Китай

Учени твърдят на базата на анализ на генома на растения от целия свят, че хората са култивирали канабис преди близо 12 000 години на територията на Китай, съобщи АФП. Геномната история на отглеждането на канабиса не е изследвана достатъчно спрямо другите селскостопански култури до голяма степен заради легалните ограничения, пишат […]