ЕП гласува за свалянето на имунитета на каталунските лидери

NetNews

Европейският парламент ще гласува през първия ден от пленарната сесия свалянето на имунитета на тримата сепаратистки лидери от Каталуния – Карлес Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати. Докладчик по случаите е българският евродепутат от групата на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, предаде БНР.

Искането за сваляне на имунитета на тримата е от съда в Испания, който ги издирва по обвинение в заговор срещу правовия ред в държавата и присвояване на публични средства. Пучдемон и Комин живеят в Белгия от 2017 година, където избягаха, след като референдумът за независимост на Каталуния, който те организираха, бе обявен за незаконен от испанския съд. Тогава белгийският съд отказа да ги екстрадира, а по-късно тримата спечелиха евродепутатски места на изборите през 2019 година.

Вотът трябва да се състои тази вечер, а резултатите ще бъдат обявени утре. Пучдемон заяви, че ако иска да оцелее, Каталуния трябва да бъде извън Испания. Той не вярва на предупрежденията на Европейската комисия, че автономната област ще излезе от ЕС, ако се отцепи от Мадрид.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Заради коронавируса Маскараден фестивал „Кукерландия” - под въпрос

Заради увеличаване на заразените от коронавирус в Ямболска област Маскараден фестивал „Кукерландия”, чието провеждане е обявено от 12 до 14 март, може да бъде забранен. Това съобщи БНР – Бургас, позовавайки се на информация от Регионалната здравна инспекция. Засега няма затягане на мерките на местно ниво, но предстои да бъде […]