ЕС е разтревожен от този план на Ердоган

NetNews

Върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел заяви днес, че е "разтревожен" от оповестения от турския президент Реджеп Тайип Ердоган проект за отваряне на бившия курортен град Вароша в Кипър и го окачестви като "неприемлив", предаде БТА, цитирайки АФП.

"ЕС подчертава още веднъж необходимостта да се избягват едностранни действия, противоречащи на международното право, и нови провокации, които могат да увеличат напрежението на острова и да компрометират възобновяването на преговорите за глобално решение на кипърския въпрос", заяви европейският външен министър в съобщение.

След турската операция през 1974 г. Вароша остана под управлението на турската армия и е фактически единствената зона в окупирания Северен Кипър, където няма настанени турци и има възможност за възстановяване на собствеността на изселилите се кипърски гърци, отбелязва вестник "Филелефтерос". Въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН обаче властите в СКТР и турската армия пристъпиха през 2020 г. към частичното отваряне на предградието за посетители, което предизвика остра реакция от Република Кипър и Гърция.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Публикуваха ревизираната версия на Плана за възстановяване

Ревизираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост на България е публикувана на сайта Nextgeneration.bg и е налична за обществено обсъждане. Последната санкция за поемането на ангажименти с дългосрочен характер, поставени като изискване от европейските служби, ще се очаква от партиите в парламента, съобщават от пресцентъра на вицепремиера Атанас Пеканов. […]