Защо британците имат повече ваксини?

NetNews

Договорът на Великобритания с AstraZeneca превъзхожда договора, който е сключил ЕС, обяснява британският здравен министър. Затова британците имат повече ваксини, казва той. "ЕС ще сгреши, ако наложи ембарго."

Великобритания си е подсигурила преференциално отношение от производителя на ваксини AstraZeneca, става ясно от изказване на британския здравен министър Мат Ханкок пред "Financial Times". Във връзка със спора между ЕС и AstraZeneca за намалените доставки Ханкок посочва: "Нашият договор превъзхожда техния. Това се нарича договорно право и е еднозначно." По думите му, ЕС е сключил договор, с който производителят на ваксини се задължава да положи "възможно най-добри усилия", докато Лондон си е гарантирал ексклузивни условия. Компанията AstraZeneca е попаднала в геополитически спор, казва още той и добавя, че за всяка една фирма подобна ситуация е трудна. А според него AstraZeneca се държала "абсолютно брилянтно".

"Забраната би била груба грешка"

Мат Ханкок предупреждава Брюксел да не налага ограничения за износ на ваксини. Според него това би било груба грешка. "Вярвам, че свободните търговски нации се придържат към договорното право." По думите му, в бъдеще бионаучните компании биха избрали да се установят на Острова, а не в ЕС. "От Великобритания те биха могли да изнасят стоката си по цял свят – и никога не бихме се опитали да попречим на това." Но дори и ЕС да наложи ембарго, той е "дълбоко уверен", че ще има достатъчно ваксини, така че всички британци да получат и обещаната втора доза.

ЕС недоволства, тъй като досега от Общността към Острова са били доставени милиони дози ваксина, докато в обратната посока не се е случило почти нищо. Днес държавните и правителствени ръководители на страните членки обсъждат темата в рамките на съвместно съвещание. AstraZeneca многократно намали драстично количеството договорени ваксини и аргументира с проблеми при производството.

90% от британците искат да се ваксинират

Същевременно обаче във Великобритания вече 29 милиона души са били ваксинирани поне с една доза. А това е повече от половината възрастни на Острова.

До средата на април трябва да са ваксинирани всички британци над 50-годишна възраст. А до края на юли на абсолютно всички възрастни на Острова трябва да е предложена възможност за ваксинация. Готовността за имунизация сред британците е 90%. Само 10% отказват да се ваксинират срещу коронавирус.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Неочаквано добър сезон за Пампорово

Не мога да кажа лоши думи за изминалия туристически и ски сезон. Нямахме очаквания. Видяхме, че българските туристи имат потенциала да компенсират в голяма степен това, което не успяхме да набавим с външните пазари. Това коментира пред Радио София Мариан Беляков, директор на „Пампорово“ АД, дни преди закриване на ски […]