За първи път САЩ нарекоха саудитския принц „убиец”

NetNews

Съединените американски щати обявиха, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е одобрил убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година.

За разлика от своя предшественик Доналд Тръмп, президентът Джо Байдън разсекрети доклада на американските служби по случая. Саудитският дисидент беше убит по особено брутален начин в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, след като отиде там за получаване на брачни документи.

В документа на американските служби се казва, че Мохамед бин Салман е дал зелена светлина за убийството на Джамал Хашоги, който беше яростен критик на властта в кралството. За първи път САЩ публично посочват, че принцът има пръст в убийството – нещо, което той отрича. Версията на Рияд е, че убийството е станало без знанието на кралското семейство – нещо, което западните служби смятат за невъзможно.

След изчезването на Джамал Хашоги, в продължение на дни Саудитска Арабия отричаше, че в консулството е било извършено убийство. По-късно, под външния натиск, Саудитска Араби призна за убийството, но според версията на Рияд то е извършено без знанието на Мохамед бин Салман. В хода на разследването стана ясно, че тялото на Джамал Хашоги е било разчленено. То така и не бе намерено, а според турските служби килърите, изпратени от Рияд, са направили всичко възможно, за да прикрият следите. Доналд Тръмп отказваше да признае, че Салман има роля – заради стратегическото партньорство със Саудитска Арабия и финансовите интереси на Вашингтон.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вратарят на националния отбор на Португалия почина на 32-годишна възраст

Вратарят на националния отбор на Португалия по хандбал и Порто Алфредо Кинтана почина на 32-годишна възраст, потвърдиха от клубния му тим. В понеделник Кинтана получи сърдечен удар по време на тренировка и беше приет в болница, където беше поставен в изкуствена кома и на апаратно дишане, което поддържаше функционирането на […]