Израел се готви за тотална война в ивицата Газа

NetNews

Израелският кабинет по сигурността е одобрил разширяването на военната кампания в ивицата Газа, съобщи ТАСС като се позова на информация на израелското военно радио. Според 12-и канал на израелската телевизия в плановете на армията на следващия етап влизат атаки по значими за групировката "Хамас" сгради.

Междувременно палестински сайт съобщи, че снощи, че израелската авиация е нанесла удари по зданията на палестинското финансово министерство и Ислямската национална банка в град Газа.

По-късно местни израелски медии излязоха с информация за задействане на сирените за ракетно нападение в северната част на Израел. От израелското външно министерство написаха в профила на ведомството в Туитър, че нападения има още в централната и южната част на страната, а една къща е била ударена. Ройтерс съобщи, че нови ракети са били изстреляни по Тел Авив и Ерусалим.

От израелската армия обявиха, че от ескалацията на конфликта в началото на тази седмица, от палестинските територии по израелските градове са били пуснати около 1 500 ракети.

Междувременно палестинец беше убит при конфронтация с израелски войници край град Наблус на Западния бряг, а пристигащ от чужбина пътнически самолет е бил отклонен да се приземи вместо на летище "Бен Гурион" в Тел Авив, към друго, в южната част на страната.

По-рано израелският президент Реувен Ривлин предупреди за възможността от избухване на гражданска война между арабите и израелците в страната. Ривлин призова за "спиране на тази лудост".

Причината за ескалацията на конфликта е нарастването на гнева и страха, което довежда до засилване на насилието по улиците. Призивите за спокойствие от религиозните и политическите лидери, по-голямото полицейското присъствие и масовите арести изглежда, че не постигат почти нищо за потушаване на насилието в градовете със смесено население, коментира Ройтерс.

Снощи американският президент Джо Байдън заяви, че Израел има правото да се защити, но изрази надежда за бързо слагане край на конфронтацията. Байдън съобщи, че е разговарял по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху. По думите му американската дипломация и служителите по националната сигурност и отбраната работят интензивно с колегите си в Близкия Изток – включително с Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

ТАСС от своя съобщи, че делегация от египетски посредници е пристигнала в ивицата Газа, за да разговаря с палестинското ръководство за прекратяване на огъня. Източник в Кайро уточни, че представителите на разузнаването са пресекли граничния пункт Рафа, който е отворен от полунощ за прием на пострадали при израелските ракетни удари.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„Зелените коридори“ в столицата се разширяват

„Зелените коридори“ в столицата се разширяват. По искане на столичния кмет от понеделник, 17 май, в 8 общински диагностично-консултативни центъра се отриват „зелени коридори“ за поставяне на ваксини. Целта е ускоряване на ваксинационния процес. Кабинети ще има в ДКЦ 8 ,11, 12, 13, 17, 18, 20 и 24. Работното време […]