Искат оставката на арменския премиер

NetNews

Десетки хиляди протестираха в арменската столица с искане премиерът Никол Пашинян да подаде оставка заради противоречивото мирно споразумение с Азербайджан, информира АФП.

Опозицията организира и национална стачка, предаде News.bg. Около 25 000 протестиращи заляха центъра на Ереван. Те скандираха "Никол – предател" и "Армения без Никол". Демонстрантите обградиха сградата на правителството и призоваха служителите за борба с безредиците, защитаващи сградата, да се присъединят към народа. Пашинян разгневи арменците, след като сключи мирно споразумение с Азербайджан с посредничеството на Москва. Продължилата 6 седмици война за Нагорни Карабах отне живота на повече от 6000 души.

Армения се съгласи да предаде три окръга около Карабах – Агдам, Лачин и Келбаджар – като част от споразумението, което спря офанзива на Азербайджан за връщане на територии, изгубени при войната с арменските сепаратисти през 90-те г. на миналия век. Днес протестиращите се събраха на площад "Република" до сградата на правителството, офиса на главния прокурор и няколко други министерства след призив на опозицията миналата седмица по обяд да започне национална стачка.

Работници от метрото в Ереван се включиха в стачката, както и повече от 10 бизнес организации и търговският съюз към Ереванския държавен университет. Стачката ще продължи до падането на Пашинян от власт. Премиерът обяви, че няма намерение да подава оставка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Иво Инджев: Страдаме от пандемията на русофилията

Помня как преди 30 години се анонсираше, че корабите с банани пътуват към България. Сега е същото с ваксините. Това заяви журналистът Иво Инджев в студиото на „Лице в лице“ по бТВ. Инджев коментира отношението на американския президент Доналд Тръмп по време на пандемията: „Демонстрацията на Тръмп беше, че той […]