Как се появяват коледните картички

NetNews

Сър Хенри Коул е човекът, поръчал първите коледни картички в Лондон в средата на 19-и век. Той е предприемач и общественик, един от основателите на лондонския музей „Виктория и Албърт“. Понеже нямал време да напише лично поздравите за роднини, приятели и делови партньори, през 1843 година се обърнал към илюстратора Джон Хорсли с молбата да разработи ескиз, който след това да бъде отпечатан в повече екземпляри. След това картичките били оцветени ръчно от професионален художник и на сър Коул му останало само да напише обръщението и да се подпише.

Той продал картичките, които били в повече, по един пенс – огромна за времето си цена, приблизително равна на дневната надница на един служител. Днес от тези картички са останали около десетина, една от които при продажбата на търг преди няколко години достигна цената 25 000 евро.

Картички от Германия и САЩ

По онова време във Великобритания картичките вече били популярни – но само за Деня на свети Валентин. Затова и първоначално се отнесли скептично към идеята подобни поздравления да се отправят и за Коледа. Просто никой не си е представял, че ще се продават добре Но точно това се случило. На увеличеното търсене повлияли както появата на нови и по-евтини начини за печат, така и снижаването на цените на пощенските услуги. Не след дълго във Великобритания станали популярни и картичките от Германия, където типографската техника се развивала по-бързо, а самите картички – по-качествени и по-евтини.

Първата партида коледните картички за продан в САЩ била отпечатана през 1874-а година в Бостън. И само няколко години по-късно тиражът им само в тази бостънска печатница, основана от германеца Луис Пранг, стигнал милиони.

Сама по себе си традицията за изпращане на коледни картички е стара, но навремето не ги печатали, а ги рисували – още от средата на 15-и век. Обичайно на тях била изобразена Богородица, заобиколена от ангели. Присъствал и кораб, символизиращ благата вест.

В Германия пък до 1900-та година почти всички отпечатани картички се изнасяли. Към края на 19-и век германците все още предпочитали собственоръчно да рисуват коледните си картички.

Картонените картички и съвременната комуникация

Според представително допитване, проведено в Германия преди няколко години, в наши дни коледни картички изпращат над една трета от жителите на Федералната република. Сред представителите на по-старото поколение този показател е по-висок – 54,7 процента.

Естествено – мнозина са се насочили към дигиталните начини на комуникация и при изпращането на този вид поздрави, но едното не пречи на другото. Само германските фирми и други организации годишно разпращат на партньори и клиенти между 50 и 80 милиона коледни картички. А във времената на пандемия, когато личните контакти с приятели и близки са ограничени, е по-приятно от всякога да получиш именно една истинска картонена картичка.

Автор: Максим Нелюбин

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лекар, излекувал стотици: Алкохолът и чесънът са сигурни лекове!

Общопрактикуващ лекар, излекувал през ноември стотици доказани или със съмнение за COVID-19 пациенти, съветва как да изкараме безопасно светлите празници. Д-р Емил Енчев смята, че събиранията в домашна обстановка на не повече от десетина души, ще осигурят безопасна среда, предава БГНЕС. На трапезата задължително трябва да присъстват киселото зеле, чесъна, […]