Кога ще приключи локдаунът в Германия?

NetNews

Кога ще отворят магазините и ресторантите, кога най-сетне ще се върнем към нормалния ритъм на живот? Институтът „Роберт Кох" е разработил план за постепенното излизане на Германия от локдауна. Ето какво предвижда той:

Разхлабването на ограничителните мерки заради пандемията в Германия да се извърши постепенно, препоръчват от института „Роберт Кох". Експертите са разработили план от стъпки, предприемането на всяка от които ще зависи от наличието на определени предпоставки. Възможното разхлабване на мерките ще бъде обсъдено от канцлерката и министър-председателите на федералните провинции на трети март. На предишната си среща в края на февруари те решиха, че условие за намаляването на ограниченията ще е свеждането на броя на новозаразените на 100 000 души за седемдневен период до под 35. За момента средно за страната този показател е около 60, но има и региони, където е значително по-нисък.

Оправдан копнеж за отваряне

Съществува „необходимост от определянето на ясни цели и прозрачни перспективи за следващите месеци", пише в стратегията, разработена от института „Роберт Кох", която е породена и от спадащото одобрение сред населението към наложените мерки. „Има оправдан копнеж за стратегия на отваряне", е констатирала и канцлерката Меркел по време на заседание на ръководството на ХДС.

Препоръката на експертите е постепенното разхлабване по места да не се базира единствено на броя на новозаразените, а да се отчитат и други фактори. Сред тях са например натоварването на здравната система с пациенти, нуждаещи се от лечение в интензивните отделения; броят на по-възрастните пациенти; броят на хората, заразявани от един човек с коронавирус; разпространението на мутациите на вируса. Все пак водещ критерий ще останат новите инфекции на 100 000 души за седемдневен период. Становището на експертите от „Роберт Кох" е, че пандемията би могла да се сметне за овладяна при постигането на т.нар. „базисно ниво": броят на новозаразените на 100 000 души да спадне под десет за седемдневен период, 90 процента от новите инфекции да могат да бъдат проследени и натоварването на клиниките да бъде ограничено.

Възможните стъпки

Оттам нататък вече всички сфери на обществения живот биха могли да бъдат отворени при спазването на съответните мерки за защита – барове, клубове или ресторанти. На закрито биха могли да се събират до 100 души, на открито – до 1 000. Ако индикаторът на новозаразените е до 35, се предвижда по-ограничено разхлабване – отваряне на търговските и другите обекти при спазване на защитните мерки, но събиранията на закрито ще могат да се осъществяват само с до 50 участници, а на открито – до 500.

Още повече от ограничителните мерки ще останат в сила, ако броят на новозаразените на 100 000 души се движи между 35 и 50 за седемдневен период. В този случай например заведенията няма да могат да отворят – ще трябва да продължат да предлагат само храна за вкъщи. А ако броят на новозаразените е над 50, ще бъдат възможни срещи само в рамките на семейството, учебните занятия ще се водят само дистанционно, културните и търговските обекти ще трябва да затворят.

Както обаче посочи шефът на канцлерската служба Хелге Браун, актуалните числа изобщо не са повод за оптимизъм. А ръководителят на фракцията на ХДС в Бундестага Ралф Бринкхаус заяви по телевизията следното: „Има нещо, което би било много, много лошо – сега да разхлабим мерките и след три или четири седмици да ни се наложи да направим крачка назад".

В третата вълна сме

Още повече, че по мнението на мнозина експерти третата вълна е вече факт – независимо от локдауна, затворените ресторанти, кина и театри броят на инфекциите не спада. Вина носи най-вероятно т.нар. британска мутация на вируса, която е много по-заразна и вече се установява при една четвърт от новите случаи на коронавирус в Германия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Алибегов: Поне 20% от бранша са фалирали

Двучасовата среща на ресторантьорите завърши с консенсус и решение: Ресторантите извън хотелите ще работят от 1 март с час повече от тези в местата за настаняване и при 50% от капацитета си. Тези, които прекрачат вечерния час, са заплашени от глоба. Организираните пътувания зад граница и нощните заведения ще подновят […]