Коронавирус: Има ли опасност от тромбози след ваксиниране с AstraZeneca?

NetNews

AstraZeneca, ваксината срещу коронавирус, попадна под ново подозрение: че може да предизвика тромбози. Но тази опасност е силно преувеличена.

Германия временно преустановява ваксинирането с препарата на AstraZeneca. Решението беше взето в понеделник. Причината за решението са седем случая на рядко срещана тромбоза, която е настъпила малко след поставянето на ваксината. Три от тях са довели до летален изход. Какво се знае дотук?

Съмнителните случаи са седем

От 1,6-те милиона дози от препарата на AstraZeneca, които вече са поставени, в 7 случая бяха потвърдени тромбози на мозъчните венозни синуси. В същото време при засегнатите хора е констатиран и недостиг на тромбоцити, който може да повлияе на съсирването на кръвта. При тромбоза на венозните синуси кръвен съсирек блокира вените в мозъка, които служат за оттичане на деоксигенираната кръв към сърцето. Ако кръвта не може да се оттече правилно, налягането в мозъка се увеличава, което може да предизвика допълнително кървене. В най-лошия случай тромбозата на венозните синуси води до фатални инсулти.

Този тип тромбоза досега се смяташе за рядък: Предполага се, че двама до пет души на един милион души годишно страдат от тромбоза на мозъчните венозни синуси. Последните проучвания обаче дават индикации, че броят на засегнати хора е по-голям. В австралийско проучване се говори за до 15,7 случая на един милион души годишно, казва Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия. “Това би означавало, че честотата се подценява с четири до осем пъти.”

Преувеличено ли беше решението за спиране на ваксинацията?

Откакто здравният министър Йенс Шпан обяви прекъсването на ваксинацията се разрази дискусия, особено в социалните мрежи: Защо хапчетата за спешна контрацепция все още се предписват при 1100 случая на тромбоза сред 1 милион жени, а цялата стратегия за ваксиниране е преустановена при седем случая на тромбоза на фона на цели 1,6 милиона поставени дози?

Според здравния експерт на германските социалдемократи Карл Лаутербах подобно сравнение е неуместно. Тромбозата на мозъчните венозни синуси е различна от тази, която настъпва след приемането на спешната контрацепция. Кръвните съсиреци при нея блокират вените на краката. Опасността при тези съсиреци е, че когато една част се отдели, може да достигне белите дробове и да предизвика емболия.

Приемът на хапчетата за контрацепция също благоприятства развитието на по-опасната тромбоза на мозъчните венозни синуси. “Жените са по-често засегнати от мъжете и вероятно роля играят хормоните. Ние виждаме тромбоза на венозните синуси най-често в края на бременността, в послеродовия период и при жените, които приемат противозачатъчни хапчета", казва пред ДВ Петер Берлит, генерален секретар на Германското общество за неврология. И като цяло младите хора, независимо от пола, са по-често засегнати от възрастните.

Дози и тромбози

Решението на здравния министър Йенс Шпан да спре временно ваксинирането се базира на препоръка на института “Паул Ерлих”, който отговоря за проверката на ваксините и лекарствата в Германия.

В интервю за Deutschlandfunk Лаутербах каза, че според него връзката между ваксинацията и случаите на тромбоза е доста вероятна. Въпреки това той мисли, че това не е причина за спиране на ваксинациите: „Не бих взел това решение въз основа на същите данни“, казва той.

„В момента от чисто статистическа гледна точка това говори по-скоро за липсата отколкото за наличието на връзка,“ казва проф. Берлит, който преподава в Университета Дуисбург-Есен. Настоящият брой случаи все още е в диапазона на известната досега честота на тромбоза и без ваксини.

Инфекциите от Ковид-19 също водят до тромбози

Статистиката разглежда случаите на тромбоза на годишна база. Настоящите проблеми, възникнали след ваксинацията, се появиха едва от февруари тази година. Но професор Берлит има възможно обяснение и за това: "Ние знаем, че тромбозите на мозъчните венозни синуси могат да се появят по-често по време на инфекции. Съответно в преходните сезони – пролетта и есента, инфекциите са по-чести, както и тромбозите“, обяснява той.

Изследователите наблюдават от известно време, че инфекциите от Ковид-19 също водят по-често до тромбоза. Това вероятно се дължи на факта, че имунната ни система активира определен защитен механизъм в случай на коронавирус, който влияе върху съсирването на кръвта и по този начин може да доведе до тромбози.

Берлит обаче смята за спекулативни съмненията, че активните съставки във ваксините могат да предизвикат тромбоза по подобен начин на Ковид-19: “Всичко това е хипотетично. Засега няма индикации.”

Във Великобритания имунизацията продължава

Ваксинациите с AstraZeneca във Великобритания продължават. От единадесет милиона приложени дози се съобщава, че само при трима души е регистрирана тромбоза на мозъчните венозни синуси.

“Разбира се, възможната връзка трябва да бъде проучена по-подробно. Независимо от това, ние също трябва да вземем предвид реалната вреда, която забавянето на ваксинацията нанася при нарастващите нива на инфекции в Европа”, казва проф. Хънтър от Университета на Източна Англия.

В момента Европейската агенция по лекарствата (EMA) разследва детайлно докладваните случаи. Тя обаче също не вижда причина ваксинирането с AstraZeneca да спре. Резултатите от проучванията на ЕМА се очакват в следващите две седмици. “Дали в момента е правилно да се спре поставянето на ваксината е по-скоро политически въпрос“, казва Берлит. “Смятам, че рискът от сериозни неврологични усложнения от инфекция с Ковид-19 е статистически по-висок от този от ваксинацията. Всъщност всички данни свидетелстват за това.”

Кога има повод за тревога?

Според Берлит всеки, който вече е ваксиниран с AstraZeneca, трябва да внимава за следните симптоми: “Хората, които имат продължаващи и тежки главоболия в рамките на първите 2-3 седмици след ваксинацията, трябва да потърсят допълнително изследване”. Точковидните кръвоизливи в кожата заедно с главоболието също могат да бъдат индикация за тромбоза на мозъчните венозни синуси.

В случай на главоболие, което е отминало за два часа в един ден, няма причини за тревога. Особено при настоящите променливи метеорологични условия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дариткова: Изпълнихме всички ангажименти

Всичките ни ангажименти отпреди 4 години са реализирани и ще поемем нови. Обещахме увеличение на заплатите на учителите и това е факт. Повече от 20 милиона са инвестициите в Смолянския регион за образователна инфраструктура. Десет са STEM-центровете, които ще бъдат изградени, като два са открити вече. Всичко това е повод […]