Кремъл: Това беше провокация на Вашингтон и Лондон!

NetNews

Британският боен кораб, който според Русия е навлязъл в нейни териториални води край Крим по-рано този месец, го е направил с цел да провери как ще реагират руските сили, заяви днес президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

"Това, разбира се, беше провокация", каза той по време на ежегодната сесия с въпроси и отговори, излъчвана по телевизията. "Но даже и да бяхме потопили британския разрушител край Крим, едва ли светът щеше да бъде на ръба на Трета световна война", добави Путин.

По думите му британският разрушител "Дифендър" е действал в синхрон с американски разузнавателен самолет със задачата вероятно да наблюдава руския военен отговор на появата на британския кораб, предаде Асошиейтед прес. Според Путин руските сили разгадали намеренията на американците и реагирали съответно, за да не допуснат изтичането на поверителни данни.

Относно инцидента миналата сряда с "Дифендър" Москва твърди, че нейни кораби са отправили предупредителни изстрели, а самолет е пуснал бомби по пътя на британския кораб край Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. Британската страна отрече тези твърдения и обясни, че корабът е извършвал мирно преминаване през украински териториални води.

Министерството на отбраната на Русия възприе действията на "Дифендър" като грубо нарушение на Конвенцията на ООН по морско право и призова британската страна да разследва поведението на екипажа на кораба, отбеляза ТАСС.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От утре скачат цените на тока, газа и парното

Токът за битовите абонати ще поскъпне с повече от очакваните 3% от утре. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Андрей Живков. Утре се очаква Комисията за енергийно и водно регулиране да определи нови цени на тока, парното и природния газ. Причина за по-голямото поскъпване на тока е […]