Меркел иска трайно примирие между Израел и Хамас

NetNews

Германската канцлерка Ангела Меркел подкрепи днес правото на Израел на самозащита срещу изстрелването на ракети от управляваната от ислямисткото движение Хамас ивица Газа. Германия работи за постигане на трайно прекратяване на огъня, обяви тя, цитирана от Ройтерс.

"Подкрепяме правото на Израел на самозащита и затова е правилно, че Израел предприема масирани действия", каза германската канцлерка в интервю за обществената телевизия Ве Де Ер.

В същото време тя добави, че Германия подкрепя "дипломатическите усилия за постигане на дългосрочно и трайно успокояване на ситуацията в региона". Всяко прекратяване на огъня ще трябва да включва непреки преговори с Хамас, отбеляза Меркел. Тя даде да се разбере, че Германия води политика на "нулева толерантност" към антисемитизма, след няколко атаки срещу синагоги в страната, които съвпаднаха с изблика на насилие между Израел и палестински екстремисти.

Председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) и кандидат за наследник на Ангела Меркел на канцлерския пост Армин Лашет призова днес за забрана на знамето на Хамас.

Той отправи своя апел след поредица антиизраелски демонстрации, прераснали в ожесточени сблъсъци с полицията. Знамето на Хамас редовно е развявано на такива митинги. Лашет, който е премиер на провинция Северен Рейн – Вестфалия, отбеляза, че знамето на Кюрдската работническа партия (ПКК) е забранено, докато това на Хамас не е, макар че и двете движения са смятани от Европейския съюз за терористични организации.

"Затова това знаме, което олицетворява тероризма, също трябва да да бъде забранено. Не трябва да бъде разрешено показването му по германските улици", каза премиерът на провинция Северен Рейн – Вестфалия пред регионалния парламент в Дюселдорф.

Лашет обвини движението Хамас, което контролира ивицата Газа, че е превърнало жителите ѝ "в заложници на терористичните си действия". В самия Дюселдорф преди седмица пред кметството бе изгорено израелското знаме. Подобни инциденти стават в цяла Германия, отбелязва ДПА.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лаборатория по природни науки и екология има вече Ямболската езикова гимназия

Лаборатория по природни науки и екология бе открита днес в Ямболската езикова гимназия "Васил Карагьозов". Целта е модернизиране на образователната среда за предоставяне на качествена подготовка в реални лабораторни условия. Очакванията са също така да се повиши мотивацията на учениците за учене по природни науки чрез създаване на модерни условия за експериментална работа.