Наводненията в Китай взеха жертви

NetNews

Най-малко 12 души са загинали, а около 100 хиляди са преместени в по-безопасни зони вследствие на необичайно силните валежи в централната китайска провинция Хънан, предаде държавната медия "Синхуа", цитирана от "Ройтерс".

Обилният дъжд започна през уикенда, причини наводнения, преливане на реки и огромни затруднения за обществения транспорт. В административния център на провинцията град Джънджоу във вторник се наложи метрото да спре работа, след като пътниците се оказаха във вода до кръста, предаде БНР.

Кадри от китайските социални медии показват, че известният будистки манастир Шаолин, както и други културни обекти са сериозно засегнати от стихията. Онлайн стотици жители на Хънан помолиха за помощ, защото наводненията са спрели електричеството в домовете им. Наводненията са често срещани по време на дъждовния период в Китай. Техният обхват обаче се влоши през последните години, както заради активната урбанизация в страната, така и заради световната климатична криза, коментира "Гардиън".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Балтов: За мен беше чест да ръководя "Пирогов"

Отстраненият от длъжност директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов отправи благодарствено послание към колегите си в болницата, споделяйки, че за него е било чест да ръководи лечебното заведение през последните четири години. Балтов беше освободен от поста си от служебното здравно министерство заради фиктивни хоспитализации по клинични COVID пътеки и […]